Słodkie dzieła sztuki inspirowane muzyką

Siedem uczennic z podkarpackich szkół zawodowych walczyło w Krośnie o tytuł najlepszego ucznia-cukiernika. Bezkonkurencyjna była zawodniczka z Rzeszowa, ale drugie i trzecie miejsce przypadło w udziale młodym cukierniczkom z ZSP nr 2 w Krośnie. Zobacz zdjęcia.

W środę (15.01) w Krośnie odbyła się XI edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie wraz z Cukiernią "Jagusia".

W zmaganiach konkursowych wzięło udział 7 uczennic ze szkół zawodowych z Jasła, Rzeszowa, Sanoka, Dębicy i Krosna. Tradycyjnie, turniej składał się dwóch etapów: teoretycznego i praktycznego. W drugiej części zawodów uczniowie w ciągu 5-godzin mieli za zadanie wykonać tort, 9 figurek marcepanowych, eksponat z karmelu lub czekolady oraz ciasteczka bankietowe. Wszystkie prace musiały być zgodne z tematem przewodnim turnieju jakim były "Inspiracje muzyczne".

I miejsce - Justyna Kuś z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie

Postać Fryderyka Chopina była dodatkową inspiracją dla Justyny Kuś z Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie. Wykonała m.in. orzechowy, przełożony szwedzkim kremem tort w kształcie fortepianu, który ozdobiła zdjęciem Żelazowej Woli. Wykonała też figurki marcepanowe przedstawiające zwierzęta grające na różnych instrumentach muzycznych, ciasteczka ozdobione słodkimi nutkami oraz róże z karmelu. Jej praca była bezkonkurencyjna, zasłużyła na I miejsce w turnieju.

Maria Czaja wykonała tort w kształcie skrzypiec

II lokatę zdobyła Maria Czaja - jedna z młodych cukierniczek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie: - Zrobiłam tort w kształcie skrzypiec - to biszkopt czekoladowy, przełożony czekoladowym kremem, wykończony masą ticino, ponadto figurki w kształcie: gitary, perkusji i misia, 10 deserów i formę z karmelu, która przedstawia różę.

Muzyczne inspiracje autorstwa Patrycji Półchłopek

Druga z uczennic ZSP nr 2 w Krośnie - Patrycja Półchłopek otrzymała III miejsce. Jurorzy oceniali wykonany przez nią tort w kształcie gitary, figurki marcepanowe przedstawiające organki, gitarę i inne instrumenty muzyczne, ciasteczka bankietowe wykończone czekoladą, żelem i owocami. Jako eksponat z karmelu Patrycja wykonała drzewo.

- Trzeba mieć dużą wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne, żeby wykonać na takim poziomie te cudeńka artystyczne, cudeńka cukiernicze - komentowała Beata Streb z Kuratorium Oświaty w Rzeszowie. Do ogólnopolskiego etapu we Wrocławiu przejdą uczennice, które zdobyły dwa pierwsze miejsca.

Obydwie uczennice z Krosna praktykują w Cukierni "Jagusia". - Staramy się, aby uczniowie mogli kształcić się w jak najlepszych warunkach, żeby mogli rozwijać swoje pasje i zainteresowania - mówi Arkadiusz Deptuch z "Jagusi" - cukierni założonej przez jego dziadka - mistrza Jana Deptucha.

Arkadiusz Deptuch z Cukierni "Jagusia"

W "Jagusi" nie brak młodych cukierników, ale branża zauważa spadek zainteresowania kształceniem w zawodzie cukiernika. - Zmniejsza się liczba uczniów, młodzi ludzie wybierają licea, chcą iść na studia, ale przecież w tym zawodzie też mają dobrą pracę i to na miejscu - podkreśla Arkadiusz Deptuch.

Ciasteczka bankietowe ozdobione czekoladą i owocami

Potwierdza to Marta Matelowska z Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie: - W tym roku ZSP nr 2 w Krośnie zrobił nabór na jedynie pół klasy w cukierniczym kierunku. Bardzo bolejemy nad tym, gdyż na rynku pracy jest zapotrzebowanie na pracowników w tym zawodzie. Dowodem na to może być zainteresowanie osób dorosłych, chcących uzupełnić swoje kwalifikacje zawodowe w tym kierunku. Mamy w Krośnie i okolicy wspaniałych cukierników, którzy chętnie zatrudniliby młodych adeptów sztuki cukierniczej.

Na wykonanie słodkości uczennice miały 5 godzin

Nie brak natomiast klientów, którzy są wierni miejscowym wypiekom, choć konkurencja w postaci masowej produkcji jest ogromna - przyznają cukiernicy. - Popularnością cieszą się głównie okolicznościowe torty, szczególnie dla dzieci w kształcie lalek, samochodów, boisk czy instrumentów muzycznych. Takie świeże, ręcznie wykonywane torty cieszą się zainteresowaniem - mówi Arkadiusz Deptuch. - Widać jednak, że klienci coraz chętniej kupują produkty wielkich firm, pakowane, robione na szybko. Nie patrzą na to, aby ciasto było świeże, tylko tanie i ładne, nie ważne ile jest w tym chemii.

KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)