W październiku i listopadzie 2012 roku w Rzeszowie, Krośnie, Dębicy i Stalowej Woli odbył się etap szkolny XVIII edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz. Wyłonił ośmiu laureatów.
Sześciu z nich (dwóch "powaliła" grypa) w środę (23.01) w Rzeszowie rywalizowało w eliminacjach wojewódzkich. Organizatorem konkursu była Izba Rzemieślnicza, Zespół Szkół Spożywczych oraz Zakład Cukierniczo-Piekarniczy "Iza" w Rzeszowie. Temat przewodni turnieju brzmiał "Moja Ojczyzna".
- Młodzi piekarze najpierw rozwiązywali 30 zadań testowych, na co mieli równo godzinę. Mogli otrzymać za to maksymalnie 30 punktów - mówi Aleksandra Wanic, dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie. Kolejny, praktyczny już, etap odbył się w Zakładzie Cukierniczo-Piekarniczym "Iza" w Rzeszowie.
Tam z różnych porcji ciasta chlebowego każdy z uczniów musiał zrobić i upiec m.in. bułki montowe, bułki poznańskie, rogale, kajzerki, chałki oraz chleby okrągłe, podłużne i jeden okolicznościowy. Za tę część pracy można było uzyskać do 70 punktów.
- Wyjątkowo ciekawe były pomysły na wypiek okolicznościowy, który szczególnie wiązał się z tematem przewodnim konkursu - "Moja Ojczyzna". Stąd specyficzne elementy symboliczne dekorujące wypieki - mówił Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego "Iza", członek Klastra "Podkarpackie Smaki".
Jurorom najbardziej spodobały się wypieki dwóch reprezentantów Krosna: Bogusława Kozubala i Kamila Barana.
- Cieszę się, że uczniowie z Krosna reprezentować będą Podkarpacie we Wrocławiu - podsumował rozgrywki Henryk Szczęch. Edycja krajowa konkursu obędzie się w połowie kwietnia.