Słodkie Atelier znajdziemy w niewielkim budynku, gdzie dawniej znajdował się bar Kurcze Pieczone. Pracownia cukiernicza mieści się pomiędzy skwerkiem przy placu Monte Cassino (przy starym rondzie), a kamienicą, która w ostatnim czasie została wyremontowana. Swoje otwarcie Słodkie Atelier miało w grudniu ubiegłego roku.
Jego właściciel Kornel Pelczarski to absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju. Pracownia cukiernicza jest spełnieniem marzeń 22-letniego krośnianina.
Pomimo młodego wieku Kornela, jego ciasta i wypieki zdobywają coraz większe rzesze miłośników. Ludzie przychodzą tutaj po raz pierwszy i często wracają. – Klienci, którzy odwiedzają atelier mówią, że moje ciasta przypominają im domowe wypieki. Raz przyszła pani, która wzięła jedno ciasteczko. Po chwili wróciła po kolejne, bo mąż jej kazał – uśmiecha się Kornel.
„Niniejszym pragnę podziękować za wyśmienite ciasto dyniowe, pełen profesjonalizm oraz najwyższa staranność”, czy „Już wiem, gdzie będę się dożywotnio zaopatrywać w słodkości” to natomiast opinie, które możemy przeczytać na facebookowym profilu Słodkiego Atelier. O zainteresowaniu pracownią świadczy też to, że na samym początku jej funkcjonowania, przed świętami Bożego Narodzenia, z powodu liczby zamówień była ona zamknięta przez kilka dni.
22-latek rosnącą popularność zawdzięcza nie tylko talentowi, ale również wykształceniu i szkoleniom, które odbył, m.in. z karmelu, w czekoladzie, w stylu angielskim, czy z carvingu (rzeźbienie w owocach). Dzięki nim doskonalił się w zawodzie cukiernika. Na swoim koncie ma również nie lada osiągnięcie. Wspólnie z koleżanką zajął III miejsce na Mistrzostwach Polski z cukiernictwa, organizowanych w trakcie Expo Sweet 2016 (największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej).
Po ukończeniu szkoły przez pewien czas Kornel doskonalił swoje umiejętności w domu – piekł ciasta, dekorował torty. Szybko okazało się, że potrzebny będzie osobny lokal, aby mógł się dalej rozwijać. Zaczął rozglądać się za miejscem, w którym mógłby otworzyć swoją działalność. – W Krośnie ciężko znaleźć odpowiedni lokal, szukałem w Internecie, rozglądałem się, chodząc po mieście, w końcu się udało – mówi. – Pracy było tutaj bardzo dużo. Pomogły mi fundusze unijne.
Wystrój lokalu został całkowicie zmieniony. Pomieszczenie przeznaczone dla klientów jest niewielkie. Dominują w nim białe ściany i jasnoróżowe dodatki. Wyjątkiem jest jedna ze ścian wyłożona kwiatami (różami) w biało-różowych kolorach. Pomieszczenie na dwie części dzieli lada z drewnianym blatem, na którym ułożone są słoiki z ciasteczkami oraz witryna, w której znajdują się ciasta i inne wypieki dostępne w danym dniu dla klientów.
Po stronie wejścia, przy oknie, a naprzeciwko ściany z róż, znajduje się kącik dla klientów, w którym można usiąść i zjeść wybrane przez siebie ciastko. W dalszej części budynku znajdują się pomieszczenia, w których są przygotowywane słodkości. - Ludzie często pytają skąd to wożę, a ja to robię tutaj, na miejscu – mówi.
Swoim klientom oferuje całą gamę wypieków: ciasta, torty, ciasteczka, muffinki, bezy, makaroniki, tartaletki, desery. Nie ma stałego menu. Jednego dnia do wyboru może być sernik, tarta i amerykańskie cookies, drugiego szarlotka, ciasteczka korzenne i makaroniki, czyli ciastka przekładane kremem. Te ostatnie cieszą się sporym zainteresowaniem klientów. – Mam np. makaroniki kawowe, z różą lub o smaku snikersa. Jest to ciasteczko, które we Francji uchodzi za deser – tłumaczy Kornel.
Ceny ciast wahają się pomiędzy 5, a 6 zł za porcję, zaś beza, cookies, makaronik kosztują od 1,5 do 3,5 zł. Za ciasteczka na wagę trzeba zapłacić 3-5 zł za 100 g.
Słodkie Atelier to nie tylko cukiernia „na miejscu”. Kornel zajmuje się również oprawą wesel i przyjęć, przygotowywaniem słodkich stołów (candy barów), robieniem na zamówienie tortów weselnych, urodzinowych i okolicznościowych, świątecznych wypieków, innych ciast i ciasteczek.
Przygotowywanie wypieków na zamówienie w dużej mierze jest uzależnione od fantazji i pomysłu nie tyle Kornela, co klienta. Krośnianin jest otwarty na nowe wyzwania i propozycje. Lubi rozmowy z klientami. – To często dzięki nim uczę się i doskonalę swoje umiejętności - zaznacza.
Na przykład torty na różne okazje tworzy według wskazówek zamawiającego. – Na początku rozmawiam z klientem na temat wnętrza tortu, jakie smaki lubi. Jedni wolą owoce, inni czekoladę, czy orzechy. Dekoracja tortu jest trudniejsza do wykonania. Zawsze staram się ją zrobić tak, jak wymarzy sobie zamawiający. Robiłem więc torty z motywami z Harry’ego Pottera, Maszy z niedźwiedziem, czy Spidermanem, ale również po prostu z kwiatami.
Ze względu na sytuację epidemiologiczną w naszym kraju zamówienia można składać telefonicznie pod numerem tel. 607 137 891 albo przez Facebooka lub Instagrama. Bez zamówień Słodkie Atelier dla klientów jest otwarte od piątku do niedzieli w godzinach od 10.00 do 15.00. W tygodniu po umówieniu się można odebrać wcześniej zamówiony towar.
Jestem stałym odbiorcą ciast od p.Kornela. Zamawiałam przeróżne wypieki między innymi torty okazjonalne /urodzinowe, komunijne/ i wszystkie były przepyszne. Ozdabianie tych ciast jest profesjonalne i aż żal, że trzeba je niestety pokroić.
Sympatyczne, miłe, potrzebne. Obiecuję, że przy comiesięcznych wizytach w Krośnie będę gościem. Podoba mi się młody człowiek, który spełnia swoje pasje. Brawo!!!
Fajny chłopak, pyszne ciastka. Powodzenia.
Godne pochwały! Bardzo młody człowiek, któremu się chce! Bierze swoje życie w swoje ręce, a nie czeka na rodziców, czy szczęście...
Na pewno odwiedzę tą cukiernię. Jak jakość i ceny nie będą drastycznie odstawać od innych, to będzie to moja podstawowa cukiernia.
Krośnianie wspierajcie młodych na dorobku, a nie tylko starych biznesmenów wykorzystywujących pracowników.
Odważny chłopak, realizuje marzenia i chce się rozwijać, do takich świat należy.
Krosno zyskało kolejne miejsce, gdzie można osłodzić chwile. Wspaniale!
Próbowałwm bardzo smaczne polecam !!!Gratulacje !!!!!
tarta wyglada smakowicie .chyba sie skusze
Super. Gratulacje. Życzę wytrwałości.