Szkoda, że 99% mieszkańców nie przeczytała wnikliwie najważniejszej uchwały od lat (a jedynie opracowanie). Uchwały bubla, w której logiki za grosz a i prawo do bezpieczeństa jest podważane.
Szyldy (logo firmy) bardzo potrzebne przedsiębiorcom do identyfikacji mają absurdalnie restrykcyjne zapisy. Natomiast bilboardy i banery nadal mają ogromne przyzwolenie na wywieszanie. Tak więc brzydota (bilboardy i banery) pozostanie, ale firmy będą atakowane za "nielegalne" wywieszenie loga na budynku.
Włodarze chcą ZAKAZAĆ budowy ogrodzeń dla firm graniczących z chodnikiem lub ulicą. Ciekawe czy nakażą wyburzenie już istneijących?! Mam nadzieję, że Miasto Krosno weźmie teraz pełną finansową odpowiedzialność za kradzieże i rozboje na przymusowo otwartych działakch firmowych ?
Względem estetyki racja jest ale….
§ 15. Przepisów Uchwały Krajobrazowej nie stosuje się do instytucji, osób, wydarzeń oraz miejsc kultu religijnego, działalności religijnej i cmentarzy.
To właściwie kogo ta uchwała obowiązuje ? skoro nie zastosowania wobec instytucji oraz osób zapewne fizycznych jak i prawnych. Poza tym wydaje się, że zakaz reklam powinien przede wszystkim obejmować cmentarze i miejsca kultu.
Wreszcie! Liczę na pełne egzekwowanie tych przepisów. Zauważyłem na FB żale, że niektórym przez to padną biznesy. Cóż, jeśli czyjąć podstawą biznesu jest promowanie na nielegalnej szmacie na płocie lub dziadostwie zawieszonym na budynku, to raczej taki biznes zatrzymał się w latach 90'. Jeśli nadal działa, to nie dzięki ohydnej reklamie, a świadomości i rozpoznawalności wśród klientów. Zawsze można zamienić ohydną reklamę na estetyczną i legalną. Ja z premedytacją nie wchodzę do miejsc które wyglądają jak podarta reklamówka.
No wreszcie! Ile można było pisać do administarcji i dzwonić o te tragiczne reklamy na wieżowcu.Tylko mieszkańcy wiedzą, że oprócz brzydoty to jest jeden wielki huk. Te ogromne płachty tłuką się całą dobę o ścianę, że spać nie można! Najlepsze jest wytłumaczenie" zarządców", że zasilają finansowo społdzielnie obniżając nasze koszty. Żenada, zasilają, ale chyba ich premie. Mam nadzieję, że znikną ze ściany całkowicie i nie będą uprzykrzały nam życia oraz niszczyły elewacji drugi raz robionej chociaż to już sie stało.
Nie powinno być żadnych wyłączeń. Te zasady powinny obowiązywać wszystkich, kościoły również.
"Gabriel Zajdel (Lewica) zwrócił także uwagę na wyłączenie z przepisów uchwały instytucji religijnych, co jego zdaniem pozwala na wieszanie dowolnych plakatów na kościołach, a ich treści są często szkalujące, np. te o tematyce antyaborcyjnej". Lewica to ma jednak obsesję. Paszoł won, antyklerykalny oszołomie.
Wreszcie! Te obrzydliwe "reklamy" powodują tylko chaos, którego nikt nie ogarnia wzrokiem i rozumem. Kto dziś szuka czegokolwiek kierując się czerwonym napisem na żółtej ceracie ? W latach 90-tych walory estetyczne byly te same, ale przynajmniej można było mówić o użytkowych. A dzisiaj to tylko obciach.
Brawo! Rany, nareszcie... Legionów jest obrzydliwa, absolutna kakofonia kolorowego ścierwa. W końcu wizualny potencjał Krosna zostanie uwolniony. Liczę na konsekwencję i brak pobłażliwości w temacie realizacji postanowień uchwały.
Gdzie i za ile będzie można nabyć certyfikowany szyld miejski?
Może w Centrum Dystrybucji Szyldów?
PS. Nie wiem czy te przepisy są zgodne z Konstytucją, ale mimo wszystko sympatyzuję z tym projektem oczyszczania miasta.
Włodarze robią wszystko żeby to miasto nadal pustoszało i żeby firmy nadal masowo się zamykaly, puste miasto geriatrji i muzeów tyle już zostało, brawo panie P.P. Każda uchwała powinna być zgodna z Konstytucją i dbać o własność prywatną