Ja to w sumie jestem zacofany trochę technicznie, najlepiej czułem się jak miałem jeszcze lampowy telewizor. Lecz jeśli dziś sztuczna inteligencja ma zastąpić samorząd i urzędników to widocznie tak być musi, ja nie będe tego zatrzymywać.
Doceniam dążenie Krosna do niezależności technologicznej. O ile budowa własnej infrastruktury światłowodowej w 2007 roku była uzasadniona ze względu na konieczność uwzględnienia jej w planach zagospodarowania miasta, o tyle budowa własnej sieci 5G wydaje się być krokiem, który można zrealizować efektywniej.
Warto spojrzeć na przykład Networks - spółki joint venture Orange i T-Mobile, która współdzieli infrastrukturę i nadajniki. Krosno mogłoby skorzystać z podobnego modelu, unikając kosztów budowy od podstaw, utrzymania zespołu technicznego i przyszłych modernizacji. Zamiast czekać 5 lat na własną sieć, Krosno mogłoby niemal od razu rozpocząć korzystanie z istniejącej infrastruktury poprzez umowy z operatorami komercyjnymi.
W ramach takiej współpracy miasto może wynegocjować wszystko, czego potrzebuje: dedykowane pasmo, gwarantowaną przepustowość, priorytety dla usług krytycznych oraz profesjonalne umowy SLA. To rozwiązanie pozwoliłoby osiągnąć te same cele przy znacznie niższych kosztach i krótszym czasie wdrożenia.
Chyba że... ukrytym planem miasta jest postawienie nadajników w najlepszych lokalizacjach miejskich (ze względu na bardziej wyśrubowane normy emisji w przypadku sieci 5G) i późniejsze czerpanie zysków z ich dzierżawy operatorom. Jednak biorąc pod uwagę słowa Wojciecha Pytla (Polkomtel/Netia) o tym, że "żaden klient nie zapłaci dwa, trzy razy więcej za usługi telekomunikacyjne tylko dlatego, że będzie to 5G" - jeśli operatorzy bardzo ostrożnie podchodzą do inwestycji w 5G, to miasto tym bardziej powinno rozważnie planować wydatki w tym obszarze.
A ja mam jeszcze takie pytanie: czy inteligentne miasto oznacza także inteligentnych włodarzy ?
Włodarze tego miasta mają fantazję. Banialuki. Słuchajcie urzędasy, kierownicy i prezydenci: zajmijcie się tym co jest tutaj i teraz bo jest dramat. Szkoda strzępić na was języka.
Nie inteligentne swiatła, lecz wkrotce furmanki bedą potrzebne Zobaczcie te dziury na ulicach !
Za inteligentne światła już podziękuję. Już je mamy. Takie, że jadąc przepisowo od skrzyżowania koło Vivo, nie można przejechać na zielonym koło BP. Stop. Ruszamy i jadąc przepisowo, na kolejnym skrzyżowaniu stop. Ruszamy i ... koło Cirkle K, chcąc skecić w lewo stop. Takie to inteligentne mamy światła, reagujące na natężenie ruchu.
Żeby stworzyć sobie samemu zieloną falę, trzeba po pierwsze być pierwszym samochodem na światłach, po drugie jechać 100-120 km/h do następnych świateł. I to ma być ta poprawa bezpieczeństwa??? Gdzie ta słynna zielona fala, tak hucznie zapowiadana przez włodarzy miasta kilka lat temu, podczas instalowania syganlizacji świetlnej i nowych sterowników "uczących się ruchu"? Pytam się. To ja się pytam, no gdzie????
A gdzie sekundniki??? Ale po co? Lepiej natworzyć kolejnych przejść na średnicówce, nastawiać sygnalizacji świetlnych itd, itd. A wszystko w imię upłynniania ruchu. Cha, cha, cha. Ubawiłem się po pachy.
"Sieć 5G umożliwia integrację setek tysięcy pojazdów, czujników i kamer" Skoro to prywatna sieć to ile pojazdów ma miasto aby je wszystkie monitorować? Ba, całe krosno i powiat tyle nie ma... Przyciągnięcie inwestorów? Kolejna fanaberia. Podczas gdy szuka się rozwiązań o niskim poborze energii (LoRA), miasto będzie stawiać dziesiątki stacji bazowych aby pobawić się w czujniki jakości powietrza, kamery i zobaczyć gdzie są te dwa autobusy miejskie które i tak nie zmienią trasy przejazdu z powodu korków. A koszty energii i utrzymania pójdą z naszych podatków. Serio? To jest to czego potrzeba temu miastu? Za kilka grubych baniek a potem za dziesiątki tysięcy rocznie? Wystarczy zobaczyć do sprawozdań finansowych miasta ile idzie na utrzymanie WiMax z którego nikt nie korzysta - w 2017 roku było to 100 tyś zł za coś czego nikt nie potrzebuje w czasach ogólnie dostępnego Internetu. A miał być takim cudownym rozwiązaniem na brak sieci Internetowych - dla wszystkich. I kto z tego korzystał? Serio? Do świateł, czujników i kamer? Lepiej by było przy każdej okazji gdy sie kopie dziury w mieście zrobić kanalizację teletechniczną i puścić światłowody - to będzie aż nadto. I połączycie sobie te wszystkie światła, czujniki i kamery. A przy okazji miasto zarobi na wynajmie włókien dla prywatnych operatorów.
Zanim się poleci w kosmos dobrze byłoby pierwsze nauczyć się pewnie stąpać po ziemi.
Inteligentne Krosno? Czy własna sieć 5G to rzeczywiście dobry pomysł?Miasto Krosno ogłosiło plany budowy własnej sieci 5G, która ma być fundamentem dla rozwoju tzw. „inteligentnego miasta”. Władze obiecują lepsze zarządzanie ruchem, większe bezpieczeństwo i nowoczesne rozwiązania ułatwiające życie mieszkańcom. Brzmi obiecująco, ale czy rzeczywiście jest to potrzebne i realne do zrealizowania?
Koszty vs. korzyści – czy to się opłaca?Budowa i utrzymanie własnej sieci 5G to ogromny wydatek. Miasto musi nie tylko stworzyć infrastrukturę, ale także ponosić stałe koszty jej utrzymania. Czy Krosno, stosunkowo niewielkie miasto, rzeczywiście potrzebuje tak zaawansowanej technologii? Wiele polskich miast korzysta z rozwiązań oferowanych przez operatorów komercyjnych, co pozwala zaoszczędzić ogromne sumy pieniędzy.
5G a zdrowie – czy mamy pewność, że to bezpieczne?Choć badania naukowe nie potwierdzają jednoznacznie szkodliwości technologii 5G, wielu mieszkańców wciąż ma wątpliwości. Budowa setek nowych nadajników w całym mieście może wywołać protesty i niezadowolenie społeczne. Warto też zapytać, czy miasto przewiduje konsultacje społeczne w tej sprawie – czy mieszkańcy będą mieli realny wpływ na decyzję?
Inwigilacja pod pretekstem bezpieczeństwa?Jednym z argumentów za budową sieci 5G w Krośnie jest zwiększenie bezpieczeństwa. Więcej kamer monitoringu, inteligentne systemy rozpoznawania twarzy i analiza danych w czasie rzeczywistym – to brzmi jak nowoczesne rozwiązanie, ale też jak krok w stronę nadmiernej inwigilacji. Czy mieszkańcy są gotowi na to, by ich codzienne życie było jeszcze bardziej kontrolowane?
Infrastruktura, która może się szybko zdezaktualizowaćTechnologia rozwija się w błyskawicznym tempie. To, co dziś jest nowoczesne, za kilka lat może okazać się przestarzałe. Czy Krosno będzie w stanie na bieżąco modernizować swoją sieć, czy za kilka lat stanie się niepotrzebnym, drogim projektem, który pochłonął miliony złotych bez większych efektów?
Podsumowanie: czy to na pewno dobry kierunek?Nie ulega wątpliwości, że rozwój technologiczny jest ważny, ale czy budowa własnej sieci 5G przez Krosno to rzeczywiście najlepszy sposób na poprawę jakości życia mieszkańców? Zamiast wydawania ogromnych sum na infrastrukturę, być może lepiej zainwestować te środki w transport publiczny, poprawę jakości powietrza czy wsparcie dla lokalnych przedsiębiorców.
Decyzja o budowie własnej sieci 5G powinna być dobrze przemyślana i poprzedzona szeroką debatą publiczną. W przeciwnym razie może się okazać, że zamiast „inteligentnego miasta” dostaniemy kosztowny eksperyment, który nie przyniesie realnych korzyści.