DYSKUSJE
Powstaną dwie tężnie solankowe. Na Piastowskiej i przy bulwarach
Gosia Nowak
13.10.2024 11:32

nie widziałam jeszcze tężni w Krośnie, ale myślę , że nie pobiją z wielkością ''tężni" w Brzozowie, które z resztą przez większość czasu nie działają ;-)

Gosia Nowak
na forum od października 2024
Grzes2
27.05.2024 12:28
wyróżnione przez moderatora

Takie małe tężnie to raczej element dekoracyjny przestrzeni publicznej.

Grzes2
na forum od listopada 2017
tadeuss_von_kant
22.05.2024 19:05

Największe nasycenie jadem jest w "tężniach" toruńskich których właścicielem jest niejaki kanciarz kordaszewski.

tadeuss_von_kant
na forum od maja 2024
yoorex
22.05.2024 18:24

Nie wiem jak wysoko jest nasycone powietrze jodem przy takich mini tężniach. Natomiast wiem że w Ciechocinku przy tężniach ilość jodu jest wielokrotnie wyższa, niż nad morzem podczas sztormowej pogody.

yoorex
na forum od kwietnia 2024
LoloBolo
18.05.2024 14:42

Tężnie to efekt czyjegoś lobbowania do projektów z budżetu obywatelskiego, funkcji leczniczej nijak nie widzę. Przy przelewaniu solanki tylko jak czujniki wykryją czyjąś obecność. Koszt budowy to jedno, a koszt eksploatacji i obsługi tego czegoś?

LoloBolo
reaktywator
13.05.2024 06:34

Nigdzie nie trafiłem na stronach Krosna na informację o efektywności zdrowotnej takich małych tężni - czy są w tym kierunku badania, a jeżeli tak to jakie są ich wyniki bezpośrednio pod tężnią i dalej stopniowo się od niej oddalając oraz w ogóle wyniki pod tężnią działającą i nie?

Moim zdaniem te "tężnie" to raczej efekt dekoracyjny niż zdrowotny.

reaktywator
centurion
12.05.2024 11:28

Doskonały pomysł! Na pasterza proponuję Ojca Dyrektora, on ma doświadczenie z baranami i owieczkami do strzyżenia.

centurion
wokol_krosna
12.05.2024 11:23

Tężnia nad rzeką - świetny pomysł. Bardzo powoli, ale jednak po trochę tworzy się ładne miejsce relaksu w Krośnie. Oby jak najszybciej na sąsiadujacym terenie powstał park. Kulturowy wypas owiec - również bardzo dobry pomysł :) W sobotę nad Wisłokiem w ramach akcji "Krosno - wiosną 2024" przywieziono kilka kózek, które skubały trawę. To ekologiczne rozwiązanie - bez spalania paliwa, bez hałasu, do tego z naturalnym nawozem. I jeszcze atrakcja dla dzieci. Może by na stałe "zatrudnić" takie kózki lub owce z pasterzem" ?

wokol_krosna
NUK2009
11.05.2024 16:02

A może kulturowy wypas owiec i oscypki w szklanym pudełeczku?

Chodzi o to, że tężnie w naturalny sposób są powiązane z solankowymi uzdrowiskami. A przy tym umiejscowione tak, że rzeczywiście można się zdrowotnie zrelaksować.

A w Krośnie jak to wygląda i ma wyglądać? Tężnia przy bloku, rondzie, rzece i otwartej siłowni? Jaki to ma związek i logikę np.solankę sprowadzać czy tą odzyskaną z dróg po zimie odzyskiwać?

NUK2009
Konto usunięte na prośbę użytkownika
45niki45
11.05.2024 14:28

Jeszcze jeden malkontent - co by nie zrobili w Krośnie to znajdzie się taki co mu nigdy nie dogodzisz

45niki45
na forum od października 2021
/2
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA