DYSKUSJE
W Krośnie stanęła Święta Barbara, patronka naftowców
bozy_dar
04.12.2022 18:51

Jeśli ktoś chce mieć betonową figurę to niech ją sobie trzyma we własnym domu (mieszkaniu). W przestrzeni publicznej nie potrzebujemy tego typu gadżetów jak posągi i złote cielce.

bozy_dar
na forum od listopada 2017
reaktywator
04.12.2022 18:31

@yurgos - "rzeźby powstają dlatego, żeby uświęcić górników i wszystkich ludzi związanych z tym ciężkim i niebezpiecznym zawodem" - czyli dzięki niej już wszyscy przez ciebie wymienieni to święci? Rzeźba, jak widać po wpisie ww. , jednak jakieś zadanie spełniła - pokazała poziom wiary, niektórych.

reaktywator
redeemer
04.12.2022 16:58

Stoi to stoi. Mnie tam nie drażni. Procesje też mnie nie denerwują. W Bieszczadach często spotykam na drochach stada baranów. Przyzwyczaiłem się.

redeemer
Konto zablokowane
ciekawykrosnianin
04.12.2022 16:44

Na figurę nawet nie zwróciłbym pewnie uwagi, na pewno mnie nie drażni. Natomiast drażnią mnie wszelakie spędy tęczowych, "tolerancyjnych", tych z piorunami na facjatach, drażni mnie włażenie w tyłek naszym wschodnim sąsiadom i co? Mam krzyczeć, żeby tego nie organizować? Może i mi się to nie podoba, ale jeśli są osoby, które mają potrzebę w tym uczestniczyć, to niech sobie będą póki mi krzywdy nie robią. A taka skromna figurka na pewno nikomu nie zaszkodzi. Więc skąd taki wielki krzyk o przeszkadzaniu?

ciekawykrosnianin
skynet
04.12.2022 16:28

Zamiast figury św. Barbary trzeba było postawić figurę św. Walentego, patrona psychicznie chorych. yorgos miałby gdzie zdrowaśki klepać.

skynet
rydzol
04.12.2022 15:53

yorgos to "katłolyk " radiomaryjny:) toto ma za zadanie drażnić innych. Najbardziej drażni poprzez zapach...

rydzol
Konto zablokowane
baska
04.12.2022 15:49

Do yorgos : niby jak figurka ma " uświęcić górników i wszystkich ludzi związanych z tym ciężkim i niebezpiecznym zawodem" ? Nie życzę sobie zwrotu Bacha. A złośliwość , cynizm, ironiczność prosze zostawić dla siebie. Proszę o logiczną wypowiedź. Dla przypomnienia, żyjemy w kraju demokratycznym gdzie jest wolność wyznania, z tąd moje stwierdzenie, dlaczego tylko katolickie pomniki mają stać na terenie miasta a nie na terenie kościoła. Poza tym Barbara jest bardziej patronką górników. A co do tych rzeżb to stoją, drażnią i na tym się kończy , bo innych właściwości nie mają.

baska
shadow1965
04.12.2022 15:46

yorgos

takie rzeźby mają drażnić innych: niekatolików, heretyków i wszelkiej maści malkontentów

No tak... podzielmy społeczeństwo jeszcze bardziej.

yorgos naprawdę przemyślałeś ten wpis???

shadow1965
na forum od listopada 2018
viserion
04.12.2022 15:46

Jeszcze kilka lat i wszystkie te figury znikną z przestrzeni publicznej. Będą stały w ogródkach pseudokatolickiego, ciemnego luda.

Dramatyczny spadek liczby wiernych. „Najmłodsza Polska już niemal w 1/3 niewierząca”

www.newsweek.pl/polska/spoleczenstwo/cbos-dramatyc(...)

Trochę cierpliwości a natura sama zrobi z tym porządek.

viserion
Konto zablokowane
yorgos
04.12.2022 15:34

" W Krośnie mieszkają nie tylko katolicy więc dlaczego takie rzeźby mają drażnić innych ?"- pisze Bacha. Wobec tego grzecznie wyjaśniam: takie rzeźby powstają dlatego, żeby uświęcić górników i wszystkich ludzi związanych z tym ciężkim i niebezpiecznym zawodem. Natomiast dodam ironicznie, takie rzeźby mają drażnić innych: niekatolików, heretyków i wszelkiej maści malkontentów. Święta Barbaro módl się za nami!

yorgos
Konto zablokowane
/3
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA