Gdyby nie wojna i komuna prawie wszystko w Krośnie byłoby albo koscielne, albo zydowskie.
Czytać forumowe pseudokatoliki:) może coś pod beretki dotrze bo wy nawet nie wiecie w co wierzycie.
"3Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! 4 Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. "
nie ważne o czym piszą inni, ważne żeby skrytykowac potepić , żółć z siebie wyrzucić , proponuje tym zgorzkniałym pracę fizyczną , jakom kolwiek ... tak dla własnego zdrowia i dotlenienia mózgu.
Wielu forumowiczów wpada w (nie)święte oburzenie że to przestrzeń publiczna i sobie "nie życzą", że nie tylko katolicy żyją w Krośnie, że nie tak jest napisane w Biblii itp. Jednak wyraźnie widać że rzeźba stoi na terenie parafialnym przy murze graniczącym z placem Portiusa (w tle widać arkady z tego placu), więc niby przestrzeń publiczna bo widać z chodnika ale teren parafii. Poza tym pomnik ufundowany przez przedsiębiorstwa czyli nie z publicznej kasy, więc jeśli inne wyznania lub stowarzyszenia chciałyby jakiś pomnik postawić na swoim terenie za swoje pieniądze lub fundatorów prywatnych to sądzę że nie byłoby problemu. Że nie tak jest napisane w Biblii? Kult świętych to jedna z najstarszych tradycji chrześcijańskich zarzucona przez odłamy protestanckie więc jeśli ktoś jest wierzący i mu to przeszkadza to proponuję konwersję na protestantyzm, a jeśli ktoś jest ateistą to co mu do wiary innych osób? Poza tym to mała dygresja dla oburzonych ateistów i niechrześcijan którzy powinni się cieszyć że żyją w kręgu kultury chrześcijańskiej która jeśli chodzi o szacunek dla poglądów innych jest najbardziej tolerancyjną wiarą z całej wielkiej trójki monoteistycznej. To katolicyzm w bulli "Sublimis Deus" w XVI w dał podwaliny pod szeroko rozumianą tolerancję.
W mieście, którego nazwiska nie powiem
Nic to albowiem do rzeczy nie przyda
W mieście , ponieważ zbiór pustek tak zowiem
W godnym siedlisku i chłopa i Żyda
W miescie gród ziemstwo trzymało stare zamczysko, pustoty ohyda
Były trzy karczmy, bram cztery ułomki
Klasztorów dziewięć i gdzieniegdzie domki
Figurka stoi na terenie należącym do Fary. Kościół odgrodzony murem, więc zwolennicy tęczy jej nie zobaczą ponieważ nie chodzą do kościoła-mają inne zainteresowania. Dla równowagi mogą sobie wystrugać pomnik Biedronia albo Śmiszka żeby było śmiszniej.
Według prawa plac przy kościele farnym nie jest miejscem publicznym tylko własnością tejże parafi. Wystarczy sprawdzić w księgach wieczystych. Jeżeli chcą, to mogą sobie postawić pomnik Supermana. Teren jest oddzielony murem od skweru Portiusa i nie wiem komu może przeszkadzać ten pomnik Byłem dziś w kościele, ale o istnieniu tego pomnika dowiedziałem się przed chwilą czytając ten artykuł. Pojedźcie do górniczych miast na Śląsk i spróbujcie coś powiedzieć złego na temat świętej Barbary. Jeżeli górnicy wierzą w pomoc świętej Barbary, to w imię szeroko pojętej europejskiej tolerancji dla wszystkich i wszystkiego nie powinno się z tego wyśmiewać.
Mnie tam figurka nie drażni choć gdyby postawili tęczę to ci od figurki byliby pierwsi do rozebrania tej tęczy. No ale to tylko moja dygresja. Według mnie niech każdy stawia co chce jak ma kasę i właściwe miejsce byle nie szpeciło i przede wszystkim nie było tego za dużo. Bo jak słyszę że setna ulica czy tysięczny most jest nazwany im. Kaczyńskiego to robi się niedobrze. Mam nadzieję, że w Krośnie takich chorych pomysłów nie będzie.
@black_crow
>Poza tym pomnik ufundowany przez przedsiębiorstwa czyli nie z publicznej kasy,
Niby ufundowany przed przedsiębiorstwa, ale jak się bliżej przyjźeć.... to jednak można by się przyczepić.
>Exalo Drilling i PGNiG Technologie
Czyli spółki skarbu państwa.