DYSKUSJE
Rzemieślnicze pieczywo i miejsce spotkań. W Krośnie powstał Chlebak
ostrzyzonykciuk
17.02.2023 11:27
wyróżnione przez moderatora

Proszę zrezygnować z samoobsługi. Odstraszacie tym potencjalnych kupców, którzy uważają to za zbyt niehigieniczne.

ostrzyzonykciuk
na forum od listopada 2017
marvvid
17.02.2023 10:46

Niestety, wielokrotnie widziałem w Lidlach, Biedrach i innych sklepach jak kupujacy "macają" chleb czy też bułki rękami bez foliowych rekawiczek sprawdzając czy chleb, bułeczki są świeże itp. Odechciewa się kupować w takim przypadku.

Od jakiegoś czasu przeszedłem na własny chlebuś. Ktoś powie, że to nieopołacalne - nic bardziej mylnego. Oczywiście trzeba zainwestować w automat do wypieku, ale to koszt raptem 300- 400 zł.

Zużycie energii na cały wypiek chleba 600g to raptem ok 0,5 kWh czyli jakieś 50 gr

425 ml wody - koszt pomijalny, 600 gram mąki poznańskiej pszennej typ 500 - ok 2 zł - w zależności gdzie kupuję, sól, półtorej łyżeczki - koszt pomijalnie niski, cukier półtorej łyżeczki - koszt pomijalnie niski, drożdże sypkie ok. łyżeczki, jak świeże, 10 gram - koszt z 30 groszy

Sumując koszt bocheneczka chleba 600 g to poniżej 3 zł.

Ważne.... nikt "obcy" nie dotyka brudnymi rękami pieczywa, brak chemii (spulchniaczy lub innego świństwa)... Zawsze można upiec chleb z dodatkami np. słonecznika itp albo chleb razowy. Dodatkowy plus to intensywny zapach w kuchni swieżego pieczywa, a co najważniejsze to automat nastawiam na godzine 2-3 w nocy i raniutko cieszę sie świeżym, pachnacym, jeszcze ciepłym chlebusiem.

Jak łatwo wyliczyć koszt automatu zwraca sie po kilku miesiącach. Pozdrawiam

marvvid
jan_moszcz
17.02.2023 08:31

A ja nie widzę problemu z "ręką". Hihi

jan_moszcz
na forum od lipca 2021
kobrys
16.02.2023 23:12

@popieram - ja niestety widzę ciągle seniorki obmacujace chleb i wybierające tę jedną bułkę z dołu.

Od dawna chodzę tylko do tych piekarni gdzie jest sprzedaż zza lady.

kobrys
popieram
16.02.2023 21:36

Uprzejmie proszę o zrezygnowanie z samoobsługi. Nie wszyscy założą rękawiczkę, a pieczywo datykane przez klientów nie do końca przekonuje by kupić. Z zakupów w jednym z krosnieńskich sklepów zrezygnowałam, gdy zobaczyłam mężczyznę dotykających ręką kolejne bułki.

popieram
amatorka
16.02.2023 18:49

Bagietka super!

amatorka
kurnachata
16.02.2023 17:37

Wszystko się zmienia, ja pamiętam kiedyś zupełny brak sklepów danych piekarni i tylko wybór ze sklepu wielobranżowego. Nawet pamiętam jak w 2009 roku jakieś starsze Państwo nagle pod sklepem zaaszli drzwi kierowcy samochodu Frydrych z tekstem "Panie Frydrych obniż pan chleb do dwóch złotych bo emeryci nie mogą kupić drożej" na to kierowca "ja tu tylko kieruję wozem".

kurnachata
Szwejk
16.02.2023 17:10

Tylko z tą samoobsługą, czarno to widzę. Już wolę jak mi ekspedientka chleb poda, jak mam brać wymacany przez dziesiątki klientów. Ps. Widziałem że wiszą rękawiczki, ale znam życie.

Szwejk
84866
16.02.2023 17:04

Brawo tak trzymać życzę dużo klientów i sukcesów powodzenia .

A markety omijać z daleka. Nie dość, że nie polskie, to co dają w jedzeniu niech każdy poszuka

Świadomi wiedzą o tym. Pzdr .

84866
na forum od marca 2021
pelka76
16.02.2023 14:31

Bardzo przyjemne miejsce. Gatuluję, trzymam kciuki i życzę powodzenia.

pelka76
/3
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA
Reklamę wyświetlono 2895 razy