DYSKUSJE
Unikatowe zdjęcia Krosna z XX wieku. "Teraz zniknęła szarzyzna PRL-u"
ula
28.04.2022 00:14
wyróżnione przez moderatora

A ja znalazłam pismo ojca do Urzędu : Uprzejmie proszę o przydzielenie mi jednego worka cementu celem naprawy ogrodzenia. Odpowiedź Urzędu : prośbę obywatela rozpatrzono pozytywnie, odbiór w następnym kwartale.

ula
na forum od listopada 2017
halina10
25.04.2022 16:58

Najbardziej mi żal zielonych drzew w rynku. Wtedy był piękny rynek, kamienie nie zastapią zieleni.

halina10
na forum od kwietnia 2020
zderzaczhadronowy
18.04.2022 03:45

Miło zobaczyć wspominać dawne obrazy dzieciństwa dziękuję

zderzaczhadronowy
na forum od kwietnia 2022
zderzaczhadronowy
18.04.2022 02:12

Niech Chrystus zmarwychwstały Błogosławi Wam Rzetelnemu Portalowi Dziennikarskiemu życzy wam wierny czytelnik

zderzaczhadronowy
na forum od kwietnia 2022
krowa
17.04.2022 18:34

Ja pamiętam co nieco przełom lat 40/50Ruiny ,zgliszcza i końcówka przyciągania pasa po II wojnieświatowej. Tato został uznany widocznie za człowieka światłego, skoro wezwano go do komitetu Powiatowego i usiłowano zmusić go do zakładania spółdzielni produkcyjnej. Kiedy zdecydowanie odmówił, jegomość wyciągnął z szuflady pistolet, zawiesił na palcu i bawił się nim jak zabawką. Trudno inaczej to zrozumieć jak próbe zastraszenia.Bazując na swojej pamięci, próbjuję porównywać dzisiejszą krytykę młodych ludzi, czasów PRL-u, z dzisiejszą rzeczywistością. Nie macie prawa nazywać tamtych czasów szarzyzną. Powtórzę bazując na pamięci i porównując dzisiejsze czasy, trzeba się zastanowić, gdyby stan gospodarki w 1989 r. był taki jak w 1945, trzeba sobie postawić pyutanie, czy zadłużanie gospodarki nie doprowadziłoby do unicestwienia Pastwa. Wystarczyło bowiem przystąpienie do UEi i Polska musi się stosować do jej rozkazów. W przeciwnym razie nakłada się na nas kary. Jeszcze chwila i staniemy się drugą Gecją, i co dalej?

krowa
ogorekjurek
17.04.2022 17:37

Liberalistokratyczna obłuda zalewa mózgi wielu młodym ludziom. Chcieliby tylko sami mieć, a innym trzeba zabrać - "bo pisowskim zbuntowanym chamom się nie należy". Materializm i pazerota sięga niebios. A mnie bardzo cieszy, że ludzie mają pracę, do której stać ich dojeżdżać własnymi samochodami. Mieszkają w ładnych dobrze wyposażonych mieszkaniach z pełnym AGD. Stać ich na wszystko. Wystarczy zobaczyć pełniutkie wózki zmierzające do zaparkowanych pod marketami samochodów. Ludzie czego Wy jeszcze chcecie wojny jak na Ukrainie?

ogorekjurek
Konto zablokowane
lesu
17.04.2022 10:49

Zniknęła szarzyzna, może i zniknęła. A co mamy w zamian. Ludzie jak wilki, jeden by za 2 złote utopił w łyżce wody innego. Społeczeństwa nie tworzy polukrowane opakowanie - tylko jedność. Widzicie gdzieś jedność w narodzie? Setki głupich "narodowych" akcji aby tylko zająć ludzi bzdurami i odciągnąć od rzeczy ważnych. Nawet nie zauważyliście, że żyjecie w złotej klatce, tylko, że ta klatka to okres przejściowy. Dostaliście 500, 13 i 14 emeryturę, dotacje, granty no to za to teraz płacimy w sklepach, za gaz, prąd. Wesołe święta nam zgotowaly pejsy z rządu.

lesu
cia_pa_ty
17.04.2022 09:01

Najbardziej podoba mi się fragment jak romowie przerobili psa na kiełbasę - to były czasy

cia_pa_ty
Konto zablokowane
miki512
17.04.2022 07:27

A ja mam filmy o Krośnie :)

Krosno z 1971 roku www.youtube.com/watch?v=o4b5SUQD2Uc

Krosno - Boże Ciało 1972 www.youtube.com/watch?v=gNmVpNW_Tqo

Krosno z 1993 roku www.youtube.com/watch?v=Six3Auh7JAI

miki512
antyq
16.04.2022 21:32

Zniknęła szarzyzna, bo i zdjęcia teraz mamy kolorowe :)

antyq
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA