W miastach małych takich jak Krosno gdzie rynek jest nie tylko historyczny, ale i gastronomiczno-usługowy kluczowym jest zapewnienie dojazdu do rynku.
W Częstochowie, w której się wychowywałem jakiś czas były Aleje Najświętszej Maryii Panny - duży ruch samochodowy na jednopasmowych jezdniach jednokierunkowych. Za to lokale i gastronomia pękały w szwach. Każdy jeden lokal był pełny klientów i oferta była przebogata.
W okolicach 2005 roku postanowiono część drogi kompletnie wyłączyć z użytku, a kolejną część maksymalnie ograniczyć ruch samochodowy i utrudnić parkowanie i pojemność parkingów jak się da.
Proponuję się przejść tą 3-cią Aleją NMP w Częstochowie - 1/3 lokali tych co było dawniej, większość pusta...
Tak jest jak nie podejmuje się decyzji patrząc całościowo...
W Krośnie znaleźć miejsce parkingowe przy rynku graniczy z cudem... tylko co z tego bo miejsc parkingowych brak i mam także na myśli podwale i inne parkingi, a rynek wciąż jest pusty... przecież nie wszyscy przyjadą MPK :-(
W sumie niech zamkną Rynek dla ruchu, dużej większości mieszkańców Krosna i okolic będzie to zupełnie obojętne. Dostawcy mają pozwolenia a jak nie to są inne sposoby dostawy niż samochód.
Przecież to nie ma żadnego znaczenia czy tam się da przejechac czy nie. Skoro jedna pętla to ze Słowaciego w Pawła i dalej w Piłsudskiego z powrotem do ronda a z drugiej strony z Sienkiewicza przez Spółdzielczą do Franciszkańskiej i powrót na Sienkiewicza.
schadow. Wspolczuje za ten DPS. Pamietaj niedaj sie ! Badż nadal wolnym czlowiekiem mimo że obiekt zamkniety.
zbych
Jak w Polsce się nie da nic zrobić z sensem to nie widzę powodu żeby Krosno odstawało od reszty kraju. Reszta jest milczeniem, bo kasa mieszkańców wsiąka jak krew w piach tak samo w Polsce jak i w Krośnie. I chyba nie wymyślą nic co by mnie mogło zaskoczyć bo przewidziałem raczej wszystkie durne ustawy, uchwały i przepisy jakie mogą wyjść w bierzącym roku tak samo na poziomie kraju jak i miasta. Bo trzeba być wariatem żeby myśleć tak jak wariat. Ja się postaram wybrać do DPS-u, może tam przażyję. A pozostałym życzę Szczęśliwego Nowego Roku i obyście doczekali następnych świąt Bożego Narodzenia.
Bardzo się chwali takie działania, jednak zastanawia mnie czemu nie zrobiono tego wcześniej. Tego typu prace ziemne powinny być skoordynowane z innymi, np. energetyką, gazownictwem, wymianą nawierzchni. Acha, tak się nie da. Dlatego ul. Wojska Polskiego regularnie 3 razy do roku - rozkopuja i układają na powrót. Ta nawierzchnia nie ma czasu się ułożyć. Partyzantka!
Słyszałem, że jest pomysł stałego wyłączenia tej części rynku z ruchu samochodowego, czy to prawda?
rynek dawno nie był rozkopany a pieniądze trzeba na coś wydać. Żeby wszyscy byli szczęśliwi na czele z urzędnikami UM to podatki w górę, za parkpowaniezapłać, w autobusach coraz bardziej "luksusowo" . Łącznica kolejowa Krosno Rzeszów z Męcinki czy Brzezówki przez Szebnie /1600m tunelu/, ulica lotników rozpoczęta - jak ją teraz polączyć z pozostałymi, Vivo oblężone przez wycieczkowiczów i to tych najmłodszych- wystarczy spojrzeć na autobusy parkujące, lotniska nie ma bo po co podkarpacie ma oglądać świat - wszyscy szczęśliwi bo mają prace.Mamy 2022 r. więc tylko czekać kiedy Prezydent znowu zostanie prezydentem roku.