Wiekszość ludzi do pracy dojeżdza prywatnymi samochodami, korki, spaliny, problemy z parkowaniem rozwiązywane opłatami za postój. Absurd. Autobusy powinny być elektryczne, wiaty solarne itp. A tu błędne koło, mniej ludzi podnieśmy ceny bo paliwo droższe..
Może ten kierunek rozważyć -
- Kraków. Zakaz wjazdu dla starych aut do centrum? Za rok Strefa Czystego Transportu. Zrezygnujesz z auta, to miasto zaoferuje Ci coś w zamian
krakow.naszemiasto.pl/krakow-zakaz-wjazdu-dla-star(...)
Starsze samochody nie wjadą do centrów miast? Od 24 grudnia będzie to możliwe
Co tam te parę groszy na bilecie, tu jest dojenie w majestacie prawa : Prezydent Krosna do tej pory zarabiał 10 940,00 zł (brutto). Po przyjęciu uchwały przez radę miasta jego pensja zdecydowanie wzrośnie. Do kwoty 20 041,50 zł (brutto). A to tłumaczenie jego kolegi mnie powaliło i wstać nie mogę : Stanowisko zespołu było podyktowane tym, że przez trzy kolejne lata prezydent Krosna był pozbawiony znacznych profitów finansowych, z racji wykonywania obowiązków.
Czy wyjdzie jakiś artykuł o podwyżce pensji radnych i prezydenta Krosna ?
Jeździły prawie puste autobusy, teraz będą bardziej puste.
Niby jak mieszkańcy mają jeździć autobusami które nie jeżdżą, znaczy się niby jeżdzą co godzinę, dwie i to tylko w dni robocze do 18.
No i super, że ceny biletów podrożały. Wszystko teraz jest droższe to niech i to będzie. Jestem bardzo zadowolony, bo jak każdy obywatel Polski mam za dużo pieniędzy i przez ten nadmierny dobrobyt lubi się w głowie poprzewracać
Polecam jeszcze wpuścić do miasta 5 a najlepiej to z 10 kolejnych prywatnych przewoźników, którzy zatrzymują się niemal na każdym miejskim przystanku, mają niższe ceny biletów i rozkład jazdy niemal zawsze zbliżony do MKS-u a na pewno MKS stanie na nogi...
Kraków = MPK i nikt więcej po mieście
Rzeszów = MZK i nikt więcej po mieście
Krosno? .... a potem zdziwienie, że miejskie autobusy puste, podnoszenie cen biletów, likwidacja kursów co chwilę, jakieś notoryczne zmiany w rozkładach jazdy, w sobotę i niedzielę to połowa miasta jest przecież odcięta od autobusu... No mistrzostwo...
Wzięlibyście się lepiej za liczbę kursów. To, że w mieście na prawach powiatu ostatnie kursy do szpitala są o 18, w niedziele kursują 2 linie, a najczęściej kursująca linia jeździ średnio co ok. godzinę, jest po prostu smutne.
Najpierw chcecie darmowej MKS w Krośnie, a później będziecie płakać jak podniosą podatki.
Jak przewoźnicy prywatni jeżdżą po mieście za tańszą opłatą, to jest to pozytywne zjawisko, natomiast muszą oni jeszcze płacić za obsługiwane przystanki. Właśnie MKS jak obniżyło stawki za bilety do 1,50 to zanotowano wzrost pasażerów o 30%.
Ale wzrost jest jak najbardziej także podyktowany działaniami rządu, inflacją i lockdownem.