Gdzie są na stronje MPGK te informacje odnośnie Ca i Mg?
Oczywiście, że jest zdrowa, przepisy sanitarne są tak ostre, że nie ma szans by była niezdrowa. To kwestia tradycji, kiedyś często woda była ze studni, a tu bywało różnie, mało kto kontrolował swoją wodę. Ze smakiem to już inna sprawa, zależy czym dezynfekują i co się ma w rurach. Ale wody mineralne też nie zawsze są smaczne
Wszystko cacy - dopóki wartości wody mierzone są na wypływie do użytkownika. Większość instalacjii w Krośnie nadaje sie do wymiany wskutek korozji, i o czystej wodzie z kranu niewielu może marzyc.
Odpowiedzialnym za kamień w czajniku jest zjawisko twardości wody, czyli zawartość w niej związków wapnia i magnezu.
Wodorowęglany wapnia i magnezu podczas gotowania przekształcają się w węglany, które osadzają się na ściankach naczyń w postaci białego osadu, zwanego popularnie kamieniem. Woda z wytrąconym osadem jest całkowicie bezpieczna, a samo zjawisko – naturalne.
„Wapń i magnez są pierwiastkami bardzo potrzebnymi naszemu organizmowi, a podczas gotowania wytracają się one z wody”- twierdzi prof. Teresa Latour z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
Bardzo dużo kamienia jest w tej wodzie, więc nie wiem czy to faktycznie takie przyjazne dla organizmu. Moja instalacja jest 3-letnia, wię to na pewno nie jej wina. Z resztą u sasiadów dokładnie to samo.
Woda w kranie jest zdrowa, szczepionki są bezpieczne, a pod rządami pisu Polska gospodarka rozwija się najlepiej w historii.