DYSKUSJE
Absolwenci "Kopernika" przywracają wspomnienia. Założyli stowarzyszenie
feniks52
08.01.2021 07:34
wyróżnione przez moderatora

Świetny wywiad. Pani Helena mnie nie uczyła, ale jej mąż śp,. Andrzej Czuchra był przez 4 lata moim wychowawcą. Wspaniały człowiek nota bene syn Józefa Czuchry ps. "Orski" żołnierza AK, zamordowanego w 1945 roku przez komunistów. Ulica jego imienia jest prostopadła do ul. Krakowskiej .

feniks52
na forum od listopada 2017
pluszowyprezes
06.01.2021 15:44

Miło poczytać, wspomniem czar. Niestety, jako absolwent z czasów bardziej współczesnych muszę stwierdzić, że lata później klimat wyparował, ciężko też było o przyjacielskie stosunki pomiędzy uczniami, a nauczycielami.

pluszowyprezes
na forum od grudnia 2017
mzoko55
06.01.2021 14:06

Dzien dobry czy mozna zamowic taki wywiad z prof Krzysztof Kasprzyk

mzoko55
adrian_krzanowski
05.01.2021 12:10

A ja bardzo miło wspominam gazetkę "Post Scriptum" , którą reaktywowałem w latach 90. wraz z ekipą. Pozdrawiam profesor Martę Staroń. Inne wspomnienia wygumkowałem.

adrian_krzanowski
na forum od marca 2019
popieram
05.01.2021 07:30

Czapki z głów przed Panią Profesor. Wysłuchałam tej wspaniałej opowieści z największą przyjemnością. Kultura i wiedza, niesamowita pamięć.

popieram
ula
04.01.2021 18:58

Panie profesorze, niech nam pan opowie o Katyniu, niech nam pan opowie. Ja tutaj mam notatki i wam podyktuję. Wy się tego nauczycie, ja was odpytam, a o Katyniu niech wam ojciec powie.

ula
wanker
04.01.2021 18:20

Ja żem skończył szkołę przyzakładową przy Polmo , ale podoba mnie się ta inicjatywa, mozna sie do was zapisać?

wanker
na forum od czerwca 2020
krosniakimp
04.01.2021 17:33

A W OBECNYCH ABSOLWENTACH BĘDĄ YOTUBERZY , INSTAGRAMOWE MODELKI, TIKTOKERKI, SNAPOWICZKI NUDESKI ITD HAHAHA

krosniakimp
na forum od maja 2019
gohan27
04.01.2021 16:39

Tylko również ile osób po tej szkole czyli gdzieś połowa to sprzedawcy ratownicy, lub osoby które pracują za granica za 1500 euro. Czytając ma się wrażenie że sama elita wyszła z tej szkoły zapominając o reszcie. Ta szkoła nie różni od innych szkół jak pozbiera się elitę uczniów z gimnazjum (szkół podstawowych) gdzie uczniowie ją wybierają bo szkoła ma mityczną legendę to można później w słupkach w Excelu pokazać że zdawalność matur jest bardzo wysoka. Szkoła gdzie uczniowie dużo robią w domu, a sam poziom nauczania przeciętny. Zdanie absolwenta jak również osób uczęszczających do tej szkoły – nic nadzwyczajnego.

gohan27
carynska
04.01.2021 15:05

Z przyjemnością oglądnąłem i odsłuchałem rozmowę z p.prof. Heleną Czuchrą. Była moją wychowawczynią , a my pierwszą jej klasą w Koperniku. Pani profesor wspomniała w rozmowie o nietoperzu...A było to tak..

Dwie ostatnie lekcje tego dnia , to był język niemiecki, którego uczyła nas Babcia. Tak czule nazywaliśmy sędziwą, ale jakże sprawną w przekazywaniu wiedzy panią profesor Ruszar. Pomiędzy lekcjami, jak zwykle poszedłem na fajkę na Olimp ( każdy Kopernikanin wie co to i gdzie było). Okazało się, że drzwi strychu były otwarte, więc z ciekawości zaglądnąłem i ku swojemu zdumieniu w kącie zauważyłem wiszącego i śpiącego nietoperza. Wziąłem zwierzaka w dłoń i delikatnie przyciskając do piersi wszedłem z nim do klasy. Podczas lekcji, najpierw zaczął się wiercić i niecierpliwić, a potem chciał mnie ugryźć, więc chcąc tego uniknąć, cofnąłem dłoń, a nietoperz dał dyla i zaczął fruwać po całej klasie. Pani profesor z niedowierzaniem i chyba jednak strachem spolądała na jego akrobacje lotnicze. Powstała niemała afera. Dyrekcja, wychowawca, czyli profesor Czuchra i "śledztwo". No i się wydało...Wszyscy potraktowali sprawę jako dobry żart i rozeszło się, jak to się mawia, po kościach. Bez konsekwencji. Widocznie "numer" był faktycznie dobry, ponieważ pani profesor Czuchra do dziś go wspomina...Oj , były to czasy...To se ne wrati pane Havranek...Oj ne wrati...

carynska
/2
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA