Jeśli tak powiedział Stalin to chyba powórzył, a Pis również stamtąd przejął "przekazy dzienne"
"Czy PiS wzorował się na komunistach tworząc projekt tzw. ustawy represyjnej dla sędziów? Tak twierdzi senator Marcin Bosacki z Koalicji Obywatelskiej, który na Twitterze i Facebooku przytoczył podobieństwa między ustawą bolszewików a ustawą PiS. Projekt został przedstawiony kilka dni temu przez Jana Kanthaka, Sebastiana Kaletę i Jacka Ozdobę.
Uwaga! Podaj dalej! Wiemy, skąd PiS ściągnął ustawę kagańcową!" – napisał senator Marcin Bosacki. Zdaniem polityka projekt PiS, który pozwala na wyrzucanie z pracy sędziów, którzy kwestionują legalność działań PiS, a także wyrażają "wrogość" wobec partii, jest niemalże kopią prawa, którym dyscyplinowali sędziów bolszewicy pod przywództwem radzieckiego prawnika http://Kariewa.
https://natemat.pl/294185,ustawa-represyjna-jak-w-(...)
ersonmail_outline
Darmodziej, kto Cię tak ogłupił? zgłoś close pTowarzysz Stalin powiedzial : Niezaleznosc sedziow nie moze byc rozumiana jako niezaleznosc od panstwa socjalistycznego. Sad jest organem panstwa , nie moze byc niezalezny od podmiotu, do ktorego nalezy.
W praktyce wygladalo tak; w roku 52 mielismy proces przeciwko instytucji panstwowej. Zaden adwokat sprawy nie chcial sie podjac. Wyrok byl dosc pozytywny, bo sedziowie byli przedwojenni.
Pomyslnych reform zycze
Różnie się mówi o wyrokach i postawie sędziów. Sęk w tym, że po tej ustawie w zasadzie nawet bęcwał po podstawówce może orzekać. Wyrok będzie zapadać na Nowogrodzkiej i w pisich filiach a sędzia będzie potrzebny tylko do odczytania wyroku. W sumie wracamy do PRL. Tam wyroki wydawali lokalni działacze PZPR, zmieni się tylko nazwa partii na PiS. Ale to się chyba nazywa totalitaryzm.
reaktywator - choćbyś krzyczał co sił w płucach i tak się z Krosna nie wybijesz
na tym olbrzymim wiecu obstawiam będzie max 30 osób( połowa pewnie z poza Krosna) - rzeczywiście przy kilkudziesięciu tysiącach obywatelek i obywateli to mocna reprezentacja - normalna większość hahaha
A kiedy będzie marsz poparcia dla reformy sądownictwa??? Chętnie przyjdę bo to co w tych sądach teraz wyrabia ta cała kasta to jest jedno wielkie DNO.
reaktywator
podajesz link do "Oko press" gdzie zamieszczono taką oto prośbę:
DORZUĆ SIĘ DO PRAWDY!Polska potrzebuje wolnych mediów. OKO.press potrzebuje Twojego wsparcia. Utrzymujemy się z wpłat Czytelników. Nie puszczamy reklam, nie pobieramy opłat za teksty. Każdy wpłaca, ile może – jednorazowo lub co miesiąc (sprawdź Abonament na wolność słowa).Razem tworzymy OKO.press!
To ja się teraz zapytam kto mnie wesprze? Mam rentę ZUS wypracowaną a nie socjalną która wynosi 717,75 PLN. Wynajmuję za to mieszkanie, żywię się i ubieram, płacę prąd, gaz, śmieci, leki - bo przecież za "ładne oczy" ZUS rent nie daje, telefon, internet itp. Wprawdzie jako osoba przewlekle chora otrzymuję też jakieś pieniądze z MOPS ale te środki przy obecnych podwyżkach to kropla w morzu potrzeb.
To wstyd, żeby taki portal prosił o wsparcie finansowe.
Ciekawe czy ja też mogę umieścić nr konta bankowego żeby mnie ktoś wsparł bo przy takich podwyżkach WSZYSTKIEGO wyląduje w przytułku lub u Brata Alberta albo w jakimś innym Domu Opieki gdzie z pewnością ludziom żyje się lepiej - jak zapowiedział PiS.
Nawet "Córkę Piotrowicza", żeby nie musiała ślepo wykonywać politycznych zleceń, które już wprost przed nową Ustawą są zlecane
https://oko.press/prokuratorzy-maja-donosic-na-nie(...)
Krzysztof Parchimowicz ostrzega prokuratorów przed donoszeniem- Jedna dyscyplinarka czy dwie więcej - nie ma to dla mnie znaczenia - mówi prokurator Krzysztof Parchimowicz, zapowiadając, że nie wykona polecenia Prokuratora Krajowego i nie będzie działał przeciwko sędziom. https://wiadomosci.wp.pl/krzysztof-parchimowicz-os(...)Czy ktoś próbował normalnie porozmawiać z sędzią? Jeśli tak to wie jak oni traktują plebs. Jeśli tak to wie, że faktycznie mają się za lepszych ludzi (nadludzi). Jeśli tak to wie, że nie ma w sądach sprawiedliwości. Kogo chcecie bronić? Córkę Piotrowicza? Kiedyś pewnie bym poszedł na ten protest ale z pewnością po doświadczeniach z tymi niby sdami które są dla bogatych na pewno NIE.
Teraz w sądzie wygrywa ten kogo stać na lepszego adwokata. Nie ma znaczenia wina czy niewinność. Ważne są pieniądze... a prawo ma być dla wszystkich a nie tylko dla wybranych.
Ja nie chcę żeby sędzia który kradnie czy jeździ po pijanemu który sam nie stosuje się do litery prawa orzekał w mojej sprawie.
"Niezawisłość sędziów radzieckich nie może być rozumiana w sensie niezależności od państwa socjalistycznego. Sąd jest organem państwa, a organ państwa nie może być niezależny od podmiotu, do którego należy. Sąd radziecki nie może służyć innym celom niż społeczeństwa socjalistycznego; nie może stosować innej polityki niż polityka Komunistycznej Partii i Rządu Radzieckiego; nie może zrealizować żadnej innej woli niż wola radzieckiego ludu" – pisał Kariew.