Należałoby ujawnić do świadomości publicznej zarobki sędziów i dołączyć wartość i ilość posiadanych nieruchomości dla wszystkich pracowników sądów, aby bardziej realnie się odnieść do takiego protestu. Też, gdyby sędziowie nie gnębili na siłę obywatelów i przedsiębiorców ,to pewnie wiele osób zamiast wyjeżdzać na stałe za granicę, została by w kraju, rozwijając i zasilając gospodarkę, co wpłynęłoby na wzrost zarobków wszystkich niezadbanych sektorów. Ogólnie powinniśmy dążyć do polityki krajów takich jak np Norwegi, gdzie zarobki wszytkich obywatali można sprawdzić i są w miarę przybliżone do siebie, a nie jak w Polsce, że jeden zarabia 2 tys. a drugi za znacznie lżejszą pracę 16 tys , co prowadzi TYLKO do autodestrukcji I paraliżu całego systemu. To jest moje i wielu znajomych zdanie.
Masz rację Zbychu. Podział dóbr w naszym społeczeństwie jest rażąco niesprawiedliwy i nie dotyczy to tylko środowiska sądowego.
Zastanawia mnie ile to sedziowie płacą na ZUS. na fundusz emerytalny na chorobowe. Ile % wynosi chorobowe- sedziego. Jak obliczana jest emerytura sędziów?
Mam nadzieję że dostaną pieniądze, które od lat są im obiecywane. Z tego co wiem to pensje urzędników nie są uzależnione od płac sędziów i pomimo tego, że sędziowie dostają podwyżki to szeregowy urzędnik nic z tego nie ma. To w wielu przypadkach są ludzie z wieloletnim stażem pracy którzy są sprawdzeni na swoich stanowiskach, dlatego niektóre komentarze nawołujące do zmiany pracy na BWI lub Biedronkę są nie na miejscu. Chciałbym żeby więcej zarabiali, bo zależy mi na sprawnym sądownictwie obsługiwanym przez zadowolonych ze swej pracy ludzi. To będzie korzyść dla nas wszystkich.
Jak im, źle niech zmienią robotę. Domagają się podwyżek. Po części ich rozumiem, ale z pustego i Salamon nie naleje.
"Gratuluję" znajomych i świadomości...
Co wspólnego ma "wartość i ilość posiadanych nieruchomości" z "gnębieniem na siłę obywatelów i przedsiębiorców" itd. tysz nie łapię...