Jestem przeciwnikiem zbędnego wydawania pieniędzy na głupotki ale tutaj akurat pochwalam pomysł i projekt, tak jak carynska pisała te zabytkowe lampy choćby w namiastce powinny powrócić na swoje miejsce, to dodatkowy urok i klimat rynku. Tak trzymać i do roboty.
Shedow
nie martw się napewno konserwator będzie trzymał nad tym nadzór.
@carynska owe lampiony nie korelowałyby z gresem w kolorze piaskowym o żółtym odcieniu i kamieniopodobną płytką elewacyjną na cokolikach... jakieś listwy LEDowe może...
Carynska też na to czekam .......wiadomo, ze na kopie, bo oryginał dostał nóg chyba.
Kilka lat wstecz, zniknęły z podcieni kute lampiony projektowane przez Stanisława Kochanka. Do dziś nie wiadomo dlaczego i kto "pożyczył" sobie te latarnie? W ich miejsce powieszono plastikowe gówno za kilkanaście złotych, które do dziś szpeci wygląd statecznych budowli. Może by tak powiesić je (o ile wiadomo gdzie są)lampiony wg projektu Kochanka, było nie było, kultowego rysownika i malarza krośnieńskiego?
"Remont wpisanej do rejestru zabytków starówki wymaga nadzoru konserwatorskiego".
Po tym "remoncie" - jak widać - te podcienia nie będą nawet przypominać zabytku. Ale co ja tam wiem.
To bardzo dobrze że znalazł sie ktoś, kto zapewnił tym lampionom lepszy dom. Być może, gdzieś w Małopolsce, rozświetlają już komuś trudy dnia codziennego , podkreślającpiękno naturalnego piaskowca patio lub podjazdu ... u nas, rzeczywiście, pasowałyby jak kwiatek do korzucha, wśród tandety, jaką Pani konserwator była nam łaskawa ufundować. Spójrzmy jednak na dodatnie minusy; teraz nawet osoby na wózkach, będą mogły wjechać na podcienie, by przeczytać tabliczkę z napisem " lokal do wynajęcia"