Od 16 lat co roku przez jeden z sierpniowych weekendów Rynek miasta tętni życiem dzięki Portius Festiwal. Od południa do godzin nocnych mieszkańcy Krosna i goście z innych miast oraz z zagranicy spacerują uliczkami starówki, rozmawiają i popijają różne rodzaje węgierskiego wina. W tle słychać nastrojową, zachęcającą do zabawy muzykę.
Pomysł na zorganizowanie festiwalu powstał w 2003 roku z inicjatywy Stowarzyszenia Portius – miłośników wina i historii, którzy chcieli kontynuować krośnieńską tradycję. – W XVII wieku Krosno słynęło z handlu węgierskim winem – tłumaczy Zbigniew Ungeheuer, prezes stowarzyszenia.
Miasto zawdzięczało to przede wszystkim swojej lokalizacji, którą umiał wykorzystać pochodzący ze Szkocji kupiec Robert Wojciech Portius. Handlując sprowadzanym z Węgier winem, dorobił się majątku, zasługując na wiele królewskich przywilejów. – Portius był fundatorem między innymi dzwonnicy i wieży farnej, która jest nieodłącznym symbolem miasta – mówi pan Zbigniew.
Aby wyraźniej uczcić swojego patrona, organizatorzy zmienili dotychczasową nazwę Festiwalu Win Węgierskich im. Portiusa na Portius Festiwal. Ponadto szczególnym patronem tegorocznej edycji będzie Stefan Batory, pochodzący z Węgier wybitny król Polski. To on sprowadził nad Wisłę węgierskie wina, stąd też hasło przewodnie wydarzenia: „Batory węgrzynem płynie”.
Jak co roku, szlachetnego alkoholu z Tokaju, Egeru (to regiony winiarskie Węgier) czy Siedmiogrodu (Rumunia) będzie można spróbować na płycie Rynku, gdzie od piątku na wszystkich gości będą czekały pawilony winiarskie. Będzie również osobny stragan z kieliszkami zawierającymi logo tegorocznej edycji imprezy. Wystarczy zakupić jeden kieliszek, aby przez cały okres trwania festiwalu podchodzić do wybranych pawilonów i delektować się winem, płacąc tylko za sam napój. Winiarze będą rozprowadzali również wino w butelkach.
Zobacz film z ubiegłorocznej edycji festiwalu:
Równolegle odbywać się będą biletowane degustacje win oraz Portiusowe Podwieczorki. Uczestnicy degustacji będą mieli okazję nie tylko spróbować szlachetnych trunków z węgierskich piwnic, ale i porozmawiać z winiarzami o ich pracy oraz posłuchać tradycyjnej muzyki węgierskiej. Natomiast goście Portiusowych Podwieczorków skosztują również innych alkoholi i dań pochodzących z węgierskiej kuchni.
23 sierpnia 2019 (piątek)
16:00-24:00 - Pawilony winiarskie na Rynku
17:30 - Wernisaż wystawy plakatów festiwalowych Krzysztowa Duckiego, historycznych pocztówek węgierskich oraz węgierskich książek - Antykwariat Hetta Zbigniew Oprządek (ul. Portiusa 4)
18:00 - Uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Portius Pincé”, Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4)
19:00 - Uroczyste otwarcie „Karpackich Klimatów” i „Portius Festiwalu”, Rynek
19:00 - Portiusowy Podwieczorek nr 1. „Sery i Wina z Węgier”, Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4, patio)
21:00 - Uroczysta degustacje win z Egeru ”Attila Petreny”, Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4)
24 sierpnia 2019 (sobota)
12:00-24:00 - Pawilony winiarskie na Rynku
16:00 - Portiusowy Podwieczorek nr 2 „Przekąski w kuchni węgierskiej", Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4, patio)
17:00 - Uroczysta degustacja win z węgierskiego Siedmiogrodu w Rumunii „Fort
Silvan 47”, „Nachbil”, „Carastelec Winery”, Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4)
20:00 - Portiusowy Podwieczorek nr 3 „Węgierskie destylaty i polska sztuka zakąski", Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4, patio)
21:00 - Uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Szedmak", Centrum Dziedzictwa Szkła (ul. Blich 2, sala na parterze)
22:00 - Koncert Aleksandry Nowak i Daniela Peszko, Rynek (okolice pawilonów winiarskich)
25 sierpnia 2019 (niedziela)
12:00-22:00 - Pawilony winiarskie na Rynku
10:00 - Start biegu ulicznego „O skarb Portiusa” - szczegóły tutaj
Aby kupić bilety na wydarzenia kliknij tutaj.
Dodatkową atrakcją będzie wernisaż wystawy plakatów festiwalowych Krzysztofa Duckiego (w piątek o 17:30). Prace artysty z Budapesztu będzie można zobaczyć przez 3 dni festiwalowe w w Antykwariacie Zbigniewa Oprządka.