zioła
Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna - konferencja w PANS
-
Wykłady dotyczące m.in. roli owoców w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety oraz ziół jako alternatywy dla antybiotyków.
-
11 maja 2023 (czwartek) - 12 maja 2023 (piątek)
-
Kampus Politechniczny PANS (Krosno, ul. Dmochowskiego 12), online
-
Konieczna rejestracja, uczestnictwo online - 100 zł
Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów zapraszają na IX Konferencję Naukową z cyklu
„Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” - Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków.
Konferencja odbędzie się 11-12 maja (czwartek - piątek) w Kampusie Politechnicznym PANS (Krosno, ul. Dmochowskiego 12). Organizatorzy przewidują także możliwość uczestnictwa online.
Poprzednia edycja konferencji, 2022 rok
pans
Celem tegorocznej konferencji jest zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny, jaki drzemie w rodzimych owocach. Owoce niewątpliwie mają wartość odżywczą i leczniczą. Wiele z nich stanowi źródło cennych składników dla przemysłu spożywczego, kosmetycznego i farmaceutycznego. W europejskiej florze występują owoce równie wartościowe, jak te egzotyczne, sprowadzane z odległych kontynentów.
Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego w diecie Polaków powinny dominować warzywa i owoce. Badania wykazują, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca), a także wiele innych przewlekłych chorób m.in. cukrzycę i otyłość.
Drugą przewodnią tematyką konferencji będzie narastająca oporność bakterii na antybiotyki, sulfonamidy i fluorochinolony. Najważniejszą przyczyną tego zjawiska jest nieuzasadnione zażywanie antybiotyków, wprowadzenie chemioterapeutyków, w tym antybiotyków do produkcji zwierzęcej i roślinnej.
W drugiej połowie lat czterdziestych XX wieku zaczęto dodawać do pasz i wody antybiotyki, chemioterapeutyki arsenowe i sulfonamidy. Miało to na celu zwiększenie przyrostów masy ciała i zapobieganie chorobom przy intensywnej hodowli. Stworzono nawet specjalną grupę środków dla zwierząt hodowlanych: antybiotykowe stymulatory wzrostu. Dodawane do wody i paszy antybiotyki, w większości przypadków, były tymi samymi lub zbliżonymi chemicznie związkami stosowanymi w leczeniu ludzi. Negatywnymi skutkami tych działań są: oporność krzyżowa bakterii na chemioterapeutyki oraz niekontrolowane przedostawanie się leków i ich metabolitów do środowiska przyrodniczego.
Rośliny są źródłem związków o silnym działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym. Mogą być zastosowane w leczeniu i profilaktyce chorób wywołanych przez bakterie, zarówno u ludzi, jak i zwierząt. W wielu krajach stosowane są z powodzeniem leki fitoncydowe, które mogą być uzupełnieniem antybiotykoterapii, jak i pełnowartościową alternatywą dla antybiotyków, sulfonamidów i innych chemioterapeutyków.
Pixabay / gate74
11 maja 2023 (czwartek)
- 8:15 otwarcie konferencji
Sesja I
- 8:40-9:00 prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska: Owoce wybranych gatunków roślin źródłem antyoksydantów (Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
- 9:00-9:20 dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik: Rola błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w diecie (Pracownia Motoryki Przewodu Pokarmowego i pH-metrii, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Pracownia Motoryki i Diagnostyki Zaburzeń Czynnościowych Przewodu Pokarmowego we Wrocławiu)
- 9:20-9:40 dr hab. Grażyna Zawiślak: Zastosowanie wybranych owoców ze stanu naturalnego w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych (Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
- 9:40-10:00 prof. dr hab. Alicja Kucharska: Właściwości i wykorzystanie owoców derenia jadalnego (Cornus mas L.) (Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Sesja II
- 10:50-11:10 dr hab. Anna Sokół-Łętowska: Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) – nowe (?) źródło cennych substancji (Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
- 11:10-11:30 prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska: Ryż czerwony i ryż żółty (Katedra Farmakognozji i Fitochemii, Śląski Uniwersytet Medyczny; Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
- 11:30-11:50 prof. dr hab. Antoni Szumny: Czy suszenie może kształtować jakość surowców surowca zielarskiego? (Katedra Chemii, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
- 11:50-12:10 prof. dr hab. Maciej Oziembłowski, Damian Maksimowski, Agnieszka Nawirska-Olszańska: Wpływ pulsacyjnych pól elektrycznych (PEF) na wybrane właściwości soków z owoców czarnego bzu (Sambucus nigra L.) (Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Sesja III
- 13:30-13:50 prof. dr hab. inż. Mariusz Korczyński, dr inż. Damian Konkol, dr Henryk Różański, dr hab. Małgorzata Korzeniowska: Wpływ drożdży selenowych i/lub fitobiotyku na jakość mięsa kurcząt brojlerów (kierownik Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
- 13:50-14:10 dr inż. Małgorzata Karbarz: Zastosowanie metody barkodowania DNA w bezpieczeństwie żywności (Instytut Biologii, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Rzeszowski)
- 14:10-14:30 dr inż Waldemar Drymel: Wykorzystanie związków fitoncydowych w produkcji żywności. 14:30-14:50 dr inż. Paulina Abramowicz-Pindor: Żywność czy karma - co Ty na to Hipokratesie? (Ośrodek Badań i Rozwoju Adifeed Sp. z o.o.)
Sesja IV
- 15:40-16:00 lek. med. Krzysztof Błecha: Wybrane surowce zielarskie stosowane w stanach zapalnych (Laboratorium Medycyny Naturalnej BONIMED, Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki)
- 16:00-16:20 dr med. Dorota Szumny: Czy luteina zmniejsza ryzyko zaćmy i wpływa hamująco na zwyrodnienie plamki żółtej ? (Katedra i Klinika Okulistyki, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu)
- 16:20-16:40 prof. dr hab. Ewa Stachowska: Hity i mity na temat odchudzania? (Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie)
- 17.00-17:20 mgr Tomasz Czyż Lecznicze rośliny Ekwadoru stosowane w medycynie tradycyjnej (Hancock Training Ltd.)
12 maja 2023 (piątek)
- 8:30 rozpoczęcie konferencji
Sesja V
- 8:40-9:00 prof. dr hab. Iwona Wawer: Aronia – super owoc (Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
- 9:00-9:20 mgr inż. Paweł Eggert Aronia - innowacyjne kategorie produktowe (Aronia Eggert)
- 9:20-9:40 mgr Renata Chrzan, Historia i znaczenie zdrowotne adaptogenów (doktorantka, Uniwersytet Łódzki)
- 9:40-10:00 Artur Adamczak, Aurelia Pietrowiak, Agnieszka Gryszczyńska, Karolina Zajączek, Elżbieta Bilińska, Rodzime gatunki głogów i ich mieszańce jako źródło surowca zielarskiego, (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich - Państwowy Instytut Badawczy)
- 10:00-10:20 Łukasz Mazur, Ashwagandha z uprawy w Polsce i jej zastosowania (Kopiec Zdrowia, Ashwagandha Farm Poland)
Sesja VI
- 10:50-11:10 Sebastian Fröhlich: Zapach kadzideł - jakościowa ocena substancji czynnych zawartych w olejkach eterycznych żywic drzew egzotycznych (student, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
- 11:10-11:30 Urszula Romanowska: Chromatograficzne badania składu jakościowego nasion poganka rutowatego - Peganum harmala L. (studentka, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
- 11:30-11:50 Alicja Krzeszowiak: Chromatograficzne badania składu jakościowego glistnika jaskółcze ziele – Chelidonium majus L. (studentka, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
- 11:50-12:10 Estera Kozielska i Monika Kozielska: Metody badania autentyczności pyłku pszczelego (studentki, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
- 112:10-12:30 Adrian Gałązka: Wiecznik kulisty - Gomphrena globosa L. jako źródło antyoksydantów oraz naturalnych barwników (student, Zakład Zielarstwa, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
- 12.50-13.20 Mgr inż. Kinga Szczepanik Astaksantyna (AST) podawana prosiętom po odsadzeniu wspomaga funkcjonowanie wątroby (Instytut Zootechniki PIB)
Sesja posterowa:
- prof. dr hab. Małgorzata Świątkiewicz, Magdalena Szyndler-Nędza, Anna Czech, Mirosław Tyra, Grzegorz Żak, Martyna Małopolska, Aurelia Mucha: Wpływ suszu owocowego, jako dodatku do paszy dla świń rasy rodzimej (złotnicka pstra), na profil kwasów tłuszczowych i trwałość mięsa (Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy)
- mgr Patrycja Zawisza, Jakub Szabarkiewicz, Olga Lasek: Wpływ innowacyjnej mieszanki paszowej uzupełniającej na parametry fermentacji u psów (Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy)
- mgr Patrycja Zawisza, Jakub Szabarkiewicz, Olga Lasek, Wpływ innowacyjnej mieszanki paszowej uzupełniającej na strawność składników pokarmowych u psów (Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy)
- mgr inż. Angelika Uram-Dudek, mgr Iwona Wajs, dr hab. Katarzyna Paradowska: Niepasteryzowane octy owocowe jako żywność funkcjonalna (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, Warszawski Uniwersytet Medyczny)
- inż. Dominika Bielec: Ocena jakości dżemów truskawkowych pochodzących od różnych producentów (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
- inż. Łukasz Gala, Świątkiewicz Małgorzata, Szczepanik Kinga: Wpływ dodatku ekstraktu rozmarynu na jakość mięsa świń (Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy)
- lic. Paulina Potyrała, dr Katarzyna Gaweł-Bęben, mgr inż. Karolina Czech, Wpływ rozpuszczalnika na skład i właściwości antyoksydacyjne ekstraktów z wybranych niebieskich kwiatów, (Katedra Kosmetologii, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie)
- Iwona Wajs, dr inż. Magdalena Dykiel, mgr inż. Angelika Uram-Dudek, Wpływ marynaty z fermentowanych niepasteryzowanych octów na właściwości reologiczne mięsa wieprzowego (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
- Angelika Kubit, Magdalena Socha, Polskie „super owoce” jako przykład żywności funkcjonalnej (Studenckie Koło Naukowe Ekonomistów, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie), opiekun merytoryczny: mgr inż. Elżbieta Brągiel
Szczegóły konferencji i rejestracja uczestników tutaj.