TRADYCJA

Etnocentrum na przełomie roku - warsztaty i zwiedzanie

  • W programie m.in. warsztaty rękodzielnicze oraz kulinarne.
  • 27 grudnia 2025 (sobota) - 04 stycznia 2026 (niedziela)
  • Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej (Krosno, ul. Kolejowa 29a)
  • 15 zł

Jak co roku, Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej zaprasza do wspólnego spędzenia czasu bożonarodzeniowego i noworocznego. Zaplanowano dodatkowe warsztaty rękodzielnicze i kulinarne oraz zwiedzanie z przewodnikiem stylizowanych miejsc zwanych Podworcem, Pasternikiem, Izbą weselną i Izbą gościnną. 

Zwiedzanie z przewodnikiem

Za pomocą krośnieńskich legend przewodnik opowie o regionie, a swoją opowieścią przybliży Państwu dawne tradycje i zwyczaje ze wsi położonych pod Krosnem. Nieodłącznym elementem zwiedzania w Etnocentrum jest korzystanie z multimediów, m.in. Etnokaraoke i projekcji multimedialnych: podworzec, pasternik, sala legend, które są atrakcyjne zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

  • Terminy: 27, 28, 30, 31 grudnia 2025 oraz 2, 3, 4 stycznia 2026
  • Godziny rozpoczęcia: 10:30, 12:30, 14:30, 16:30 (31 grudnia i 2 stycznia: 10:30, 12:30)
  • Koszt: 15 zł/osoba
  • Czas trwania: 1,5 h (w tym: 1 godzina z przewodnikiem + 30 minut w piwnicy multimedialnej) 
Etnocentrum

Warsztaty rękodzielnicze

Podczas zajęć przygotujecie zimowe ozdoby w tradycyjnym stylu: ozdoby sylwestrowe, noworoczną czapeczkę, girlandę na sylwestrowy wieczór (27.12, 28.12), pacynkę jasełkową (30.12.), kalendarz na nowy rok (31.12). Instruktor zachęci do wykonania ozdób z prostych materiałów, tj. papierków, bibułek, włóczek, drewnianych patyczków i tekturek z elementami malowanymi farbami.

Niezbędne materiały są w cenie warsztatów. Organizatorzy zachęcają do udziału w warsztatach osoby dorosłe i dzieci z opiekunami. 

  • Terminy: 27, 28, 30, 31* grudnia 2025
  • Godziny rozpoczęcia: 11:00, 15:00 (31 grudnia: 11:00) 
  • Koszt: 15 zł/osoba 
  • Czas trwania: 1 h

Warsztaty kulinarne w Izbie z Piecem

Podczas zajęć Ewa Szymko, nazywana pieszczotliwie Ciotką Fioną, zaprezentuje regionalne przepisy na proste a smaczne dania. Warsztaty kulinarne w Etnocentrum składają się z poznania przepisu, po którym następuje przygotowywanie produktów i półproduktów, by finalnie danie sporządzić i wspólnie je zdegustować.

Szczegółowe menu: 2.01 - pierogi z ziemniakami, pieczarkami i serem mimolette, 3.01 - uszka z barszczem na wodzie z kiszonych ogórków, 4.01 - orzeszki. 

Niezbędne produkty są w cenie warsztatów. Organizatorzy zachęcają do udziału w warsztatach osoby dorosłe i dzieci z opiekunami. 

  • Terminy: 2, 3, 4 stycznia 2026
  • Godziny rozpoczęcia: 11:00, 13:00
  • Koszt: 15 zł/osoba
  • Czas trwania: 1 h
WIĘCEJ INFORMACJI
opublikowano 08.12.2025 13:31
przeczytano 257 razy
źródło informacji: Etnocentrum
inne wydarzenia
REKLAMA