Jak co roku, Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej zaprasza do wspólnego spędzenia czasu bożonarodzeniowego i noworocznego. Zaplanowano dodatkowe warsztaty rękodzielnicze i kulinarne oraz zwiedzanie z przewodnikiem stylizowanych miejsc zwanych Podworcem, Pasternikiem, Izbą weselną i Izbą gościnną.
Za pomocą krośnieńskich legend przewodnik opowie o regionie, a swoją opowieścią przybliży Państwu dawne tradycje i zwyczaje ze wsi położonych pod Krosnem. Nieodłącznym elementem zwiedzania w Etnocentrum jest korzystanie z multimediów, m.in. Etnokaraoke i projekcji multimedialnych: podworzec, pasternik, sala legend, które są atrakcyjne zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
Podczas zajęć przygotujecie zimowe ozdoby w tradycyjnym stylu: ozdoby sylwestrowe, noworoczną czapeczkę, girlandę na sylwestrowy wieczór (27.12, 28.12), pacynkę jasełkową (30.12.), kalendarz na nowy rok (31.12). Instruktor zachęci do wykonania ozdób z prostych materiałów, tj. papierków, bibułek, włóczek, drewnianych patyczków i tekturek z elementami malowanymi farbami.
Niezbędne materiały są w cenie warsztatów. Organizatorzy zachęcają do udziału w warsztatach osoby dorosłe i dzieci z opiekunami.
Podczas zajęć Ewa Szymko, nazywana pieszczotliwie Ciotką Fioną, zaprezentuje regionalne przepisy na proste a smaczne dania. Warsztaty kulinarne w Etnocentrum składają się z poznania przepisu, po którym następuje przygotowywanie produktów i półproduktów, by finalnie danie sporządzić i wspólnie je zdegustować.
Szczegółowe menu: 2.01 - pierogi z ziemniakami, pieczarkami i serem mimolette, 3.01 - uszka z barszczem na wodzie z kiszonych ogórków, 4.01 - orzeszki.
Niezbędne produkty są w cenie warsztatów. Organizatorzy zachęcają do udziału w warsztatach osoby dorosłe i dzieci z opiekunami.