@ Zielony2
Nie jest prawdą, że istnieją dwie drogi wojewódzkie o numerze 864.
Obecnie jest tylko ta u nas.
DW 864 która była kiedyś w powiecie lubaczowskim została już dawno zdegradowana z drogi wojewódzkiej i ten numer był wolny.
To, że widać jeszcze ten numer na Google Mapy czy to co podaje Wikipedia jest już dawno nieaktualne.
neopak, od Słowackiej strony nie ma i nie będzie na razie żadnej autostrady ani ekspresówki do Barwinka, Do Preszowa musisz jechać wsiowymi drogami gorszymi niż stara trasa z Krosna do Barwinka, tj ok 70 km, potem dopiero możesz wskoczyć na autostradę. Nie słuchaj głupot wygłaszanych przez mitomanów.
Wiemy, że DK19 pomiędzy Iskrzynią a Duklą zmieniła oznaczenie na DW864, tylko że droga o takim oznaczeniu już dawno istnieje. Jak to możliwe, że dwie różne drogi mają takie samo oznaczenie?
Nic nie wiem o autostradzie dochodzącej od słowackiej strony do przejścia w Barwinku. Czy o czymś nie wiem?;)
Pan Wałęsa i pani Pitera chcieli chcieli temat s-19 skończyć "raz na zawsze". Pamiętamy.
Do Rzeszowa za pięć lat.... To nie wiem, czy teraz jest się z czego cieszyć. Droga z nikąd do nikąd na razie....
neopak nie siej propagandy. Jechałeś kiedyś że się wypowiadasz?
Słowacja ma bardzo dobre autostrady. Do Bratysławy można śmigać jak tralala...
Ostatnio uruchomili autostradę wokół Koszyc, Także praktycznie od Preszowa można śmigać na południe. Węgry jeszcze lepiej, w każdym kierunku są dobre drogi.
Bułgaria podobnie, od granicy z Serbią nad Morze Czarne jest super droga.
W Rumunii też się dużo dzieje dobrego w tym temacie. Jeżdżę regularnie, także wiem co mówię.
A cyrki jakie wyprawiali posłowie i europosłowie PO w temacie blokowania tej inwestycji to fakt. Każdy widział i nie ma co udawać że tak nie było.
Na szczęście im się nie udało ....
To prawda dobrej drogi z Barwinka do Preszowa nie ma i na razie nie będzie. A nawet gdyby była to i tak ani zdzisław ani naopak nigdzie nie ucieknie. W razie zadymy ganice będą zamykane żeby "pobór" pozostał.
zdzislawie!UŚMIECHNIJ się;)już za 5 lat dojedziesz do granicy w Barwinku, uciekając przed rosyjskimi wojskami...a tam STOP. Drogi "ni ma", bo Słowacy "na Wschodniej leżą tacy" ...i Rumuni z Bułgarami też się chyba z "laniem asfaltu" nie spieszą, ot i chichot losu nad Trójmorzem.
@Zielony2: dawna droga DW864 na 4km odcinku Żuków - Nowy Lubliniec w powiecie lubaczowskim straciła status drogi wojewódzkiej i została przekazana gminie Cieszanów w 2021 roku. Ponieważ numeracja się zwolniła, GDDKiA postanowiła oznaczyć tak odcinek dawnej DK19 Zboiska - Krościenko Wyżne. Źródło: edziennik.rzeszow.uw.gov.pl/WDU_R/2021/3549/akt.pd(...)