A może krośnieńskie dziedzictwo szkła siega korzeni pochodzących z Huty Polańskiej powstałej w XVI lub XVII w., a jej nazwa pochodzi od huty szkła, czynnej do II poł. XIX wieku ?
"Do rozmowy zaprasza naukowców i naukowczynie" - wszędzie ta lewoskrętna nowomowa. Niedobrze mi ...
Bardzo dobrze, że zaczyna się coraz więcej mówić o walorach Krosna, w tym o historii miasta czy regionu. Niestety niewielu mieszkanców ma świadomość wyjątkowości naszej historii, niewielu ją zna i utożsamia się z miastem. To trzeba promować na różne sposoby, zaczynając już od przedszkola i szkół, oczywiście docierając do wszystkich grup wiekowych. Powstała ostatnio sieć ścieżek tematycznych jest świetnym sposobem, te podcasty również - można by je jakoś połączyć, może też zrobić zakładkę na stronie krosno24? Może opracować coś w rodzaju "Księgi odkrywców Krosna" dla najmłodszych, gdzie dzieci mogłyby zbierać pieczatki z odwiedzonych obiektów, wykonywać rysunki lub wklejać zdjęcia i w nagrodę dostawałyby jakieś upominki w czasie Dni Krosna? Może nagrody dla przedszkolaków albo młodszych klas, które w ciągu roku odwiedzą dwa muzea albo trzy różne obiekty? Wystarczą proste nagrody, dyplom, książka o Krośnie, magnesik itp, ważne, żeby dla dzieci poznawanie miasta kojarzyło sie z działaniem i przygodą, a nie samym zwiedzaniem.
Redakcja pisze:
"Krosno ma kilka miejsc, zabytków, postaci i rzeczy, z którymi jest kojarzone." i- i to mi się podoba, tylko że powinnoo być dodane: "Nic po za tym!"
Po pierwsze, co do szkła się zgadzam, gdyż Krosno za czasów PRL było znane z ładnych szklanek i wazonów.
Po drugie, I. Lukasiewicz kojarzy się z Gorlicami i Jaslem a mieszkał i zmarł w Chorkówce, co nie znaczy, że żył i mieszkał w Krośnie, ale Krosno jak Krosno uważa, że Chorkówka to prawie Krosno, ale niestety nie może jej z wielkim bólem przyłączyć jak inne wioski do miasta.
Po trzecie, nie wiem czy ktoś w Polsce poza pochodzącymi z Krosna wie coś o wieży Farnej i jakimś zegarmistrzu! Poza wieżą i dwoma kościołami żadnych zabytków nie ma.
Po czwarte, co to są "rzeczy" kojarzone z Krosnem? Nie kumam tego....
Po piąte, Krosno w Polsce się kojarzy jako bastion PiS z Kuchcińskim, bo ma tu swoje biuro oraz prorokiem z czasów PRL Piotrowiczem, który nawiał z Krosna.
Jeżeli kogoś z rodowitych krośnian obraziłem to przepraszam, a reszta z dołaczonych wiosek mnie nie interesuje.
no to jestem mega podekscytowany! Szkło i nafta - dwa tematy, które zawsze mnie fascynowały, a teraz dzięki tym podcastom będę mógł poznać ich historię! Krosno to miejsce pełne takich niezwykłych rzeczy, wieża farna, fabryka zegarów Mięsowicza, a teraz te podcasty będą dopełnieniem mojej wiedzy o tym mieście. Chyba zaraz zacznę słuchać, bo to brzmi naprawdę interesująco!