Do redaktora, w tym fragmencie jest błąd "W 2020 roku polnej drodze w Turaszówce, która znajduje się w pobliżu ulic Klonowej i Wincentego Witosa". Ulica Wincentego Witosa znajduje się na osiedlu Guzikówka. W tym miejscu znajduje się ulica Wincentego Pola.
do Kejru : odpowidź prof. Bralczyka . W Sanoku mają rację
Szanowny Panie Profesorze,
moja sprawa jest dość błaha: czy po skrótowcu doktor – dr w odmianie przez przypadki, np. doktora – stawia się kropkę czy nie? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam!!!
Agnieszka S.Po skrótowcu zakończonym ostatnią literą wyrazu nieskróconego kropki nie ma, po skrótowcu zakończonym literą „wcześniejszą” – jest. W tym przypadku słowo wyraz odnosi się do formy wyrazowej, a zatem skrót dr. od wyrazów (form) doktora, doktorem itp. kropkę z tyłu mieć powinien. Gdy mówimy o pani doktor, słowa doktor nie odmieniamy, a zatem wszystkie formy zależne kończą się na r i, co za tym idzie, kropki po nich nie ma (np. byłem tam z dr Przełęcką).
Pozdrawiam – J. Bralczyk, prof. (z kropką).
Jerzy Bralczyk
Gdyby dom był/stał NA ulicy, to nie byłoby ulicy...
Do helter_skelter
Zgodnie z obowiązującymi zasadami pisowni nie stawiamy kropki, gdy skrót kończy się ostatnią literą skracanego wyrazu, np. dr (doktor), mgr (magister), mjr major), płk (pułkownik). W Sanoku powinni zatem śmiać się z własnej niewiedzy. Czy to jednak powód do śmiechu ? A poetka pisała - "Pójdź, dziecię! ja cię uczyć każę!" …
Warto jeszcze zmienić nazwę Kletówki na Kletówka.
Jeśli mówimy o poprawności językowej, może czas zacząć mówić "na Turaszówce", a nie "w Turaszówce". W Rzeszowie jest Baranówka, podobieństwo duże.
@AG - Tak trochę odbiegając od tematu, to jak to w końcu jest ? "NA" Ukrainie czy "W" Ukrainie ? - bo odkąd pamiętam zawsze i wszędzie mówiło się "na Ukrainię", "na Ukrainie", a od nieco ponad roku jakoś tak modnie stało się "w Ukrainie"...
..a po wjeździe do Krosna, przy DK28, stoi tablica z nazwą ulicy: "ulica prof. dr Jerzego Dmochowskiego". Dałoby się na tej tablicy dorysować kropkę po "dr"? Sanoczanie się śmieją, że w Krośnie jakieś inne zasady pisowni obowiązują. Na pewno jest więcej takich błędów.
W Turaszówce nie ma ulicy Wincentego Witosa ale jest ulica Wincentego Pola , która ma na tabliczkach ciekawą pisownię ,, W Pola " . Ilekroć przejeżdżam tamtędy to mimowolnie myślę o ulicy ,, Kazimierza W " ....