Violanda nam się uruchomiła.nikomu nie przepuści na forum.A wystarczy wypić herbatki z melisa na wieczór
Jako "ciemnogrodzianin" z przyjemnością wezmę udział w tegorocznej procesji Bożego Ciała, która odbędzie się 16 czerwca. Pozdrawiam Pana Adama, który był moim nauczycielem w "czwórce". Dzięki Bogu miałem wspaniałych nauczycieli począwszy od podstawówki aż po studia. Ogarnia mnie przerażenie na myśl, że kiedyś moje wnuki będą kształcone przez półinteligentnych nauczycieli, wykrzykujących na ulicach hasła niegodne ich profesji.
2 z 3 filmików to jest własnie o religia.W PRLu przynajmniej religia była trzymana pod kloszem w salkach katechetycznych i do dziś powinna tam pozostać.Nie było wtedy naszczęsnego konkordatu.PO i Pis niczym się nie różnia od siebie.Ot taka pozorna opozycja.Myślisz że w innych krajach nie ma pieniaczy?Sa.
Człowiek pochwalił się filmami z przed lat żeby przypomnieć jak było kiedyś w mieście a mistrzowie internetów skaczą do siebie o religie. Czekam jeszcze na mistrzów polityki z PiS i PO. Tylko nie mówcie że nie jesteśmy pieniaczem społeczeństwem.
A filmiki i artykuł fajny
Najwięcej krzycza ci o tolerancji których religia dziurę w głowie wypaliła.Nie chcesz zuchu 53 pamietać faktów z historii ile religia wyrządzła zła.Najpierw walka z islamem a później z protestantami.Do tego jeszcze IV krucjata i zburzenie Konstantynopola.Grobami mnie nie strasz przynajmiej umrę jako człowiek wolny z daleka od opium dla mas.
-violanda i igarashi- do Was nie dociera wiara i dlatego obrażacie katolików i innych wierzących ale zapamiętajcie słowa, które śpiewał Czesław Niemen w utworze "Człowiek jam niewdzięczny" : "wstyd mi za tych co nie mając wstydu zapomnieli, że u kresu swego groby nas zrównają.." a więc więcej pokory i tolerancji!!!!
Syf,kiła i mogiła na tych filmach.Bo tylko w PRL-u był ciemnogród religijny?A co zachód kryształowy jest?Nie mówię o chrzescijaństwie ale też o islamie.
"... fundamentalizm religijny leży u podstaw zasadniczych prawd wiary wszystkich religii monoteistycznych. Wszystkie one wcześniej czy później ustanawiają zakazy myślenia, zamykające drogę rozumowi, których - jako że obstają przy wartościach absolutnych - nie sposób pogodzić z religijna tolerancją."
Hubertus Mynarek
Zakaz myślenia. Fundamentalizm w chrześcijaństwie i islamie
Tymczasem jutro (Belgia, Holandia, Austria, również dzisiaj) Francja, Belgia, Holandia, Niemcy, Austria, jako ciemnogród świętują Zielone Śwątki (świeta narodowe).
Brawo Jurek, wiem że też Cię tak nazywają. Świetne archiwalne zdjęcia wykonaliście wraz z bratem. A obróbka filmów jak na tamte czasy doskonała. Jesteś bardzo uczciwym, cenionym i bardzo szanowanym nauczycielem. Potrafisz wiele, rodzina może być z Ciebie bardzo dumna.