Nazwa ulicy " Praw Kobiet" jest nazwą podjętą pod wpływem obecnych wydarzeń w kraju - choć młodzi ludzie mają napewno inne zdanie. Nazwa ulicy powinna być ponadczasowa i do zakceptowania przez wszystkie strony czyli neutralna.
Nie mam nic do kobiet kazdy ma swoje prawa ja też dla tego chciałbym też jakiejś ulicy Np."STOP DEBILOM"
To może ul. Wściekłych macic , podobna tematyka i miałbym podobną chęć zamieszkać na takiej ulicy.
"Nie chcę, aby moje miasto było kojarzone tylko przez pryzmat poglądów politycznych, które uderzają w kobiety i ich prawo do samostanowienia" - może jakieś konkretne przykłady? Jakie decyzje polityczne uderzają w kobiety, w którym miejscu kobiety nie mają prawa do samostanowienia? ul. Praw Kobiet? , że niby których praw nie mają kobiety w Polsce? Prawa do aborcji na "rządanie"? (pisownia wg strajku kobiet). To może lepiej ul. Prawa do aborcji lub ul. Aborcjonistek. Nie jestem za zmuszaniem kobiet do rodzenia dzieci nie mających szans na przeżycie po urodzeniu, ale jeśli w konstytucji jest tak zapisane, to może trzeba ją zmienić? Przeciwnicy aborcji =średniowiecze, strajk kobiet=aborcja na żądanie=nowoczesność - co za bzdury. Co z antykoncepcją? takie nowoczesne, a nie wiedzą że jest coś takiego? Nie dla każdej kobiety aborcja jest Ok, jak pąknięcie tabletki na pasożyty, dla zdecydowanej większości to trauma, coś okropnego, depresja, niekiedy samobójstwo, gdzie są wtedy kobiety ze strajku kobiet, starają się pomóc tym kobietom?
Proponowana nazwa ulicy : "Praw Kobiet" jest moim zdaniem zbyt abstrakcyjna i wbrew szlachetnym intencjom inicjatorów nie będzie należnym hołdem złożonym kobietom. Nie odbiegając jednak od idei pomysłodawców proponuję wobec powyższego znaleźć patronkę ulicy o wyrazistych poglądach i przejrzystej historii. Może właśnie Maria Dulębianka jest tą osobą .
Czy historia to tez lamanie regulaminu.Wczoraj dokonalem /dzisiaj juz go nie ma/ wpisu opartego na dacie historycznej bitwy pod Grunwaldem 15,07.1410 i zaproponowalem ul. Wladyslawa Jagielly a jezeli taka istnieje w Krosnie, tylko ja o niej nie wiem, to ksiécia Witolda- niech to bedzie rownoczesnie uznanie dla tych, ktorzy nazwali ja ul Grunwaldzka. Skoro Ignacy Paderewski uczcil po 500 latach Wladyslawa Jagille i na placu Matejki w Krakowiei ufundowal jemu pomnik , to Krosno zwane malym krakowem powinno bezwzglednie starac sie dorownac swojemu pierwowzorowi.Jezeli tym wpisem tez zlamalem regulamin to prosze miec odwage i podac do wiadomosci dlaczego.
Krakowscy radni podjęli decyzję o nadaniu nazwy placowi przed lokalną siedzibą Prawa i Sprawiedliwości...
... plac przy ulicy Retoryka będzie nosił nazwę Skwer Praw Kobiet
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26804549,(...)