lesu mój dziadek twierdził że twój dziadek z widłami ganiał Żydów po korczyńskich lasach, jesteś więc potomkiem szmalcownika.
Tak to jest opierać się na "dziadkach"
Nasze kamienice wasze ulice ..... To było chasło przewodnie Żydów.Choć nic do nic nie mam i niech tak zostanie.
Dziadek mój pochodził z Korczyny. Na początku wojny żydzi żyli z Niemcami zupełnie dobrze. Za to Polacy mieli przesr...ne. Dochodziło do tego, że to właśnie Polacy zakładali sobie gwiazdy dawida aby uchodzić za jedynie słuszną nację. Żydzi widąc to donosili na Polaków do Niemców, że się podszywają za żydów. Potem role się odwróciły i to żydzi mieli pod górkę. Ogólnie rzecz biorąc to ciekawi mnie ilu Polaków uratowaliby żydzi, gdyby sytuacja była odwrotna. Ilu z nich ryzykowałoby swoim życiem za ratowanie Polaków. Ani jeden by nie pomógł. Taka jest ich wiara.
darmodziej dawaj jakieś dowody bo jakoś mi się nie chce wierzyć w to co piszesz
Darmodziej
Jesteś tylko katolikiem więc nie dziwi mnie że masz problemy z wiedzą.
Tak, Polacy podczas okupacji wydawali Niemcom Żydów. I to za pieniądze. Nazywano ich wówczas szmalcownikami. Czyżby prawie wszyscy w tym kraju zapomnieli już?
Moim zdaniem - szmalcowników i morderców- mogą bronić tylko spokrewnieni z nimi. Takie wyparcie winy - usprawiedliwione pobudkami rodzinnymi. Normalny człowiek wstydzi się pokrewieństwa z mordercą czy złodziejem.
bookor@
Tak samo można się odnieść o Żydach polskiego pochodzenia, z polskim obywatelstwem...
Jeśli ktoś wierzy w nieistniejące byty hasające gdzieś w niebie, to uwierzy we wszystko.