DYSKUSJE
Przy ul. Sikorskiego stoi manekin. Nie wiadomo po co
Niki_Manifesto
24.01.2019 16:35
wyróżnione przez moderatora

Mam przeczucie, że inicjator ustawienia manekina miał dobre intencje - choćby przez ustawienie manekina poza jezdnią - chcąc zwrócić uwagę na pieszych idących poboczem, jezdnią, znajdujących się w tym obszarze, którzy np. mogą niespodziewanie wyskoczyć, wtargnąć pod nadjeżdżające auto. Szczególnie, że ci pieszy w słabo oświetlonych miejscach lub w ogóle nieoświetlonych, do tego ubrani w ciemne barwy wtapiają się w no, nie wszyscy noszą odblaski.

Manekin odblask ma, a więc promuje. Bo nie jest to na 100% manekin reklamowy żadnej firmy odzieżowej, poza sezonowym hitem futrzaną torebką reszta ubrań o tym nie świadczy. Zatem z założenia, tak sobie myślę, ma promować noszenie opasek odblaskowych w miejscach słabo widocznych oraz ma być przestrogą.

Kilka minut poszukiwań i pojawiają się też inne informacje nt manekinów na drogach. Manekin dziecka siedzący na drodze, jako przynęta dla przestępców napadających na kierowców, manekin Mikołaja zachęcający do zwolnienia prędkości, strach w zielonej kamizelce na piratów drogowych, manekin policjanta pilnujący szkoły, manekin samóbójcy stojącego na gzymsie budynku i manekin testowy do symulacji wypadków z udziałem pieszych. Nie wspominając o najbardziej znanym manekinie z pałacu. I wreszcie manekina w rekonstrukcji śmiertelnego potrącenia na drodze.

Jeżeli ktokolwiek poczuje się zszokowany, spanikowany widokiem tej atrapy, za dnia i nocą, z uwagi na to, że może powodować mylne wrażenie i stwarzać niepokojące sygnały do tego czym jest naprawdę i jakie ma zadanie, należy manekina usunąć. Na to nie potrzeba wydawać pozwolenia, lalka została tam umieszczona również bez pozwoleń i konsultacji z policją. Nawet jeśli w dobrych intencjach, aby zwrócić uwagę na problem.

Niki_Manifesto
na forum od listopada 2017
klaudiac88996
24.01.2019 16:21
wyróżnione przez moderatora

To pewnie jakiś dowcip.. strach na ptaki ? Raczej ni byłby zimą potrzebny.. o tej porze roku nie ma przed czym odganiać..

klaudiac88996
na forum od listopada 2017
/2
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA