Link nie otwiera się prawidłowo.Kto ciekawy, niech wpisze hasło: Jan Zech ogólna teoria wszystkiego.
Ropę wydobywano już w starożytnych Chinach,a destylowano wPersji w 9 wieku.Mit Łukasiewicza jako wynalazcy lampy naftowej i twórcy przemysłu naftowego w skali światowej, jak wiele innych podobnych mitów stworzonych w okresie międzywojennym, miał służyć wzmocnieniu ducha narodowego.Nie przekreśla to zasług Łukasiewicza jako przedsiębiorcy i organizatora.
Byłem ciekaw co to za zespół z muzycznej im grał, oczywiście ten sam co wszędzie i to samo to już żałosne że w tej szkole nie ma nikogo innego
Fakt, że Przytocki zaskakuje, ale już wolę ten pomysł z kupnem lotniska niż ten z kupnem ruiny huty z terenem przy Lwowskiej.
W tamty przypadku jasno i konkretnie powiedziano, że kupno ruiny huty i terenu potrzebne jest Centrum Dziedzictwa Szkła, a jak na razie kupione lotnisko miałoby służyć rozwojowi miasta... oby nie była to ściema!
Zobaczymy kogo, ilu, jakich itp. "ziomali"kupione lotnisdko zatrudni...
@ polmos - przestań marzyć..Krosno,a raczej władze Krosna zamiast robić coś konkretnego próbują kupić za około 13 milionów lotnisko Iwonicz.Zamiast te nie małe przecież pieniądze zaiwestować w miasto - zapragnęłli kupić drugie lotnisko.Takie tłumaczenia jakie nam się przedstawia - to jakby jakimś "tłumokom" chcąc zaimponować....Bo przeciez w Krośnie młodzież nie ma gdzie się nawet zabawić.Już nie wspomne o przedszkolach żłobkach itd....No,ale wszystko idzie według "dobrej" czy raczej "dojnej zmiany"..Młodzież niech siedzi w "chałupie" to na mieście będzie spokój...Jasne ?.Fajne myślenie.Zastanawia mnie inna rzecz.Po co do Krosna przyjechali z Polskiego Radia.?..Promować szkło ?.Czy kopalnie nafty ?..Ciekawe to tematy.Szkła w Krosnie już prawie nie ma,a Pokarpacie to nie Kuwejt..Czymś mi tu śmierdzi..Wybory..Hmm.Pewnie tak.Jedni wJasionce drudzy w Krośnie - gadają ....Kochamy Was przy urnach was kochamy..Zapamiętajcie to że o WAS mówiliśmy...Tu i ówdzie..Pamietajcie i wy onas....
Fajnie.
A propos - proponuję zrobić coś, co naprawdę upiększyłoby to nasze miasto, nadało mu właściwy charakter - ot np. odbudować mury krośnieńskie, przynajmniej we fragmentach. Niech się wreszcie ten konserwa-konserwator na coś przyda i załatwi dotację. W końcu jestesmy średniowiecznym, królewskim miastem ! Zamość mógł dostać kasę na wszystko, a ma na nic? Jesteśmy miastem starszym od Zamościa o jakieś 180 lat !
Z kolei na totalnie niewykorzystanych terenach w okolicy: Karpaty-targowisko-MOSiR, wybudować trzeba obiekt(y) przyciągające rzesze ludzi - może park rozrywki a'la Disneyland, z największą kolejką górską w Polsce... Zwolnić inwestora z podatków i już.
Nie wiem już, co zrobić, by to miasto odżyło. Szczególnie centrum. Rzeszowowi żadna galeria nie zaszkodziła. Po prostu ludzie mają tam ładne "deptaki" do spacerowania, a w Krośnie - wciąż to samo gó..no !
Niestety mam o to żal do wszystkich po kolei włodarzy. Ani alei, ani drzew, ani deptaków. Żadnego skweru, ogrodu, zero natury. Mur kapucyński, a naprzeciw - mur ohydnych kamienico-bloków wzdłuż Staszica.
Wciąż tylko obietnice, jak z rewitalizacją "ronda" albo z Zetką, albo obniżonymi torami. Czaem wydaje mi się, że w Krośnie rządzi układ wzajemnej adoracji, ludzi z pseudopomysłami, albo pomysłami takimi, jak przejazd przy "rondzie naftowców", którego kreator powinien siedzieć. Albo nie - po 10 godzin codziennie (aż do skutku), jeździć po nim wtę i wewtę, próbując różne warianty. Po jakimś czasie może oprzytomnieje i przekona się na własnej skórze, ile bezsensownego kręcenia i niebezpiecznych sytuacji kreuje ten jego komunikacyjny "patent".
Porównanie Zamościa do Krosna to jednak trochę nie na miejscu. Zamość z całym szacunkiem, ale jest miastem o wiele cenniejszym architektonicznie i urbanistycznie od Krosna. Taka prawda. Zabudowa Krosna nawet w 1/10 nie umywa się do zachowanego renesansowego starego Zamościa. To wspaniały i doskonały przykład miasta kompletnego, o którym uczą się studenci architektury. Jego ochrona i renowacja leży w geście całego narodu polskiego. To nasze dziedzictwo, które powstało w wyniku odważnej i kosztownej wizji sponsora Jana Zamoyskiego od podstaw i dlatego jest tak poukładane i uporządkowane.
Ale żeby nie było, że się czepiam to w pełni popieram kolegę w myśli przewodniej dotyczącej kładzenia większego nacisku na historyczny i zabytkowy charakter starego miasta. Pomysł z rekonstrukcją fragmentu muru, stworzenie pełniejszego zarysu jest godny dyskusji. Ale z drugiej strony poza kościołami i większą częścią zabudowy rynku to próżno szukać u nas jakichś wyjątkowo cennych zabytków. Zupełnie nie taka skala co Zamość...