Krośnianinie szukam kontaktów z takimi pasjonatami.Przypadkowo usiadłem do komputera i i zaskoczony wiadomościami o osiągnięciach Adama Ostaszewskiego zaniemówiłem. Myślę, że mamy o czym porozmawiać.
"postępować naprzód" - z takim pleonazmem w rodowym motto, nie dziwne że zwichnęli psychikę chłopaka.
Na próżno żyje ten, kto nie postępuje naprzód.
Interesujący ten wizjoner, lokalny da Vinci.
Tu jest więcej o nim:
http://www.malopolska24.pl/index.php/2011/05/leonardo-ze-wzdowa
Dzięki młodzieży za pomysł. Tylo dlaczego łacznik. Co się mieści przy tym łączniku ?
Bardzo się cieszę z tego, iż Krosno24.pl nagłośniło sprawę mimo że o tym nie wiedzieliśmy, gdyż byłem jednym z wnioskodawców i to ja m.in. zbierałem podpisy w listopadzie 2017, dlatego chciałbym tutaj serdecznie podziękować wszystkim osobom, które podpisały się pod petycją i wyraziły chęć przypomnienia wspaniałej osobistości jaką był Adam Ostaszewski, właśnie poprzez nazwanie jednej z ulic krośnieńskich jego imieniem. Pozdrawiam wszystkich!
Poszukaj w sieci.Tam pełno artykułów na temat Ostaszewskiego.Znajdziesz bez trudu.
Skąd to cytat? Jakie źródło? Jeśli tak twierdził, to rzuca nowe światło na tę postać.
Tak jest!Był "tęgim naukowcem".Obalił teorię Kopernika,a Słońce umieścił wewnątrz Ziemi:
"Ostaszewski podczas swoich wykładów m. in. we Florencji, Oxfordzie i Paryżu głosił teorie geocentryczne. Słońce krąży wkoło Ziemi, a raczej nie Słońce, lecz tylko jego odbicie. Słońce jest to po prostu ogień w środku Ziemi i od niego całe życie ziemskie pochodzi, a nie od tego okrągłego, małego światła na horyzoncie. Powłoka ziemska jest przeźroczysta dla promieni tego wewnętrznego ognia i dlatego odbija się on w horyzoncie, który jest po prostu rodzajem kulistego zwierciadła naokoło globu ziemskiego."
Swoją dociekliwościa pewnie przewyższał swoich ciemnych współbraci ziemian okresu rozbiorów,ale w mitologii dotyczącej jego dokonań prawdy nie za wiele.
Był też "tęgim "politykiem-mianował się cesarzem Bieguna Południowego,Troi,Metropedii i innych ziem.
Krośnianinie szukam kontaktów z takimi pasjonatami.Przypadkowo usiadłem do komputera i i zaskoczony wiadomościami o osiągnięciach Adama Ostaszewskiego zaniemówiłem. Myślę, że mamy o czym porozmawiać.