Niestety minister zdrowia Radziewił doprowadził do tak ogromnego dramatu pacjentów płacących składki.
Jedynym ratunkiem może być uwolnienie zawodu lekarza i w prowadzenie felczerów na przykład z Ukrainy.
Lekarz "... mają odpowiedzialność, za którą w razie pomyłki są obarczani konsekwencjami.....", jakimi ? Ilu w ostatnich latach -5 sądy lekarskie skazały za błd w sztuce - zą diagnozę, czy odbrały prawo wykonywania zawodu ? - "0"skazanych. Prawda jest taka że Sądy Lekarskie to fikcja podobnie jak ich walka o pacjenta.
mscgs24
Dyletanctwo a to dobre. A na szacunek trzeba zapracować bo jak jesteś dobry to i zatrudnienia w kołchozowym szpitalu nie potrzebujesz tylko otwierasz prywatną klinike czy gabinet podobnie jak wielu kierowców własną działalność gospodarczą uruchomili bo muszą ale i czują że z tego sami się utrzymają , nie dojąc innych z państwowego czy publicznego.
Widzę, że już dyletanctwo się włącza...
Bardzo dobrze, że lekarze wypowiadają umowy opt-out. Dlaczego?
A dlatego, że kodeks pracy powinien być jednakowy dla każdego, tak dla lekarza, jak i dla kasjerki czy kierowcy. "Lekarz" oprócz powołania to również zawód, więc nie rozumiem nagonki na lekarzy, za to, że buntują się o nadgodziny. To są ludzie, mają rodziny, mają odpowiedzialność, za którą w razie pomyłki są obarczani konsekwencjami. Jesli komuś tak bardzo to przeszkadza, kogoś "boli" ta walka o równość w kodeksie pracy, to niech się bierze za studia medyczne i niech tyra po 10-12-24 godziny na dobę.
Ja jestem kierowcą, obwiązuje mnie 180-godzinny system pracy w miesiącu.
W 1 tygodniu wolno mi jechać max 56 godzin, ale już w drugim tygodniu tylko 34 godziny, do tego muszę mieć pełny weekend wolny minimum 45h (raz w miesiącu mogę go skrócić do 24h, ale muszę następnie oddać owe 21h do pełnego weekendu, czyli odebrać wolne "weekendowe" w ilości minimum 66h) - dlaczego lekarze mieliby mieć gorzej?
Pracują w gabinetach, pracują w szpitalu, pracują u siebie, odpowiadają za Wasze zdrowie, zdrowie Waszych rodzin, nie muszą być skazani na kołchoz a'la sieć handlowa krośnieńskich zielonych sklepów z hurtownią na lotnisku...
Popieram lekarzy, ich protest i szacunek do siebie, oczywiście mówię o uczciwych i honorowych lekarzach, nie o tych, którzy od progu mają pytanie w oczach - ile masz w kopercie?
I bardzo dobrze że wypowiedzieli, chcą dbać o zdrowie niech dbają a Dyrekcja powinna rozpisać nowe konkursy przetargowe na dyżury po 1 marca w kt. dopuszcza się do uczestnictwa emerytowanych lekarzy a co niech sobie dorobią do emerytur skoro młodym się już nie chce pracować. Tyle w temacie. A nie jakieś kumoterstwo i szantarz , na marginesie nierobom von ze szpitala skoro chcą leczyć prywatnie niech leczą prywanie ale na prywatnym sprzęcie...
I bardzo dobrze, o zdrowie też trzeba zadbać, pieniądze nie są najważniejsze !
Myslałem, że na Podkarpaciu wszyscy są za PiS a tu takie miłe zaskoczenie. Bo przecież według rządu te wypowiedzenia mają czysto polityczny charakter. To nic że niektórym lekarzom się zmarło w 30 godzinie pracy na zawał z wycieńczenia, sprawa jest i tak polityczna.