RZEMIOSŁO

Chleb z czarnuszką ulubieńcem krośnian. To bomba witaminowa

W tym roku w plebiscycie na Ulubiony Chleb Krośnian, tytuł ten powędrował do chleba na zakwasie z czarnuszką. To wypiek Piekarni Macieja Muni. Wyrazisty smak sycącego pieczywa zdobył serca mieszkańców.
Anna Kania
Chleb z czarnuszką to połączenie tradycyjnego zakwasu z bogactwem witamin i składników mineralnych
Beata Munia

Corocznie podczas imprezy Karpackie Klimaty krośnianie wybierają najlepszy chleb spośród tych,  które stają do konkursu. Degustują je na specjalnym stanowisku i wypełniają kupon. Konkurs organizuje Muzeum Rzemiosła i Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie.

W 14. edycji konkursu w ciągu dwóch dni krośnianie łącznie oddali 1127 głosów. Pierwsze miejsce zajęła Piekarnia Macieja Muni z chlebem na zakwasie z czarnuszką, który zdobył 26% głosów. To druga wygrana dla jednego z najstarszych zakładów produkujących pieczywo w Krośnie. Po raz pierwszy zdobył on zaszczytny tytuł w 2011 za chleb z kaszą gryczaną.

- Tegoroczna wygrana zaskoczyła mnie – mówi Dariusz Munia, właściciel piekarni. - W konkursie biorę udział co roku. Od ostatniego zwycięstwa osiem lat temu, stworzyłem około 16 gatunków pieczywa żytniego.

Chleb na zakwasie z czarnuszką to druga wygrana Piekarni Macieja Muni w konkursie na Ulubiony chleb Krośnian
Beata Munia

W tym roku zwycięzca zmierzył się z sześcioma innymi krośnieńskimi piekarniami. Drugie miejsce zajął chleb Baltazar (pszenny z oliwkami) z Piekarni Mariana Krukierka – 24%. Natomiast na trzecim miejscu uplasował się chlebek Oskara (żytnio-pszenny ze słonecznikiem) z Piekarni Wiesławy Sajdak – 15%.

W konkursie wzięli również udział:

Chleb z bombą witaminową

Piekarnia Macieja Muni istnieje w Krośnie od 1945. - Założył ją mój dziadek – mówi pan Dariusz. - Jesteśmy firmą z tradycjami, która jako jedna z pierwszych w Krośnie zaczęła piec ciemne razowe pieczywo żytnie, bez dodatków, konserwantów czy polepszaczy. Jedynie na bazie kwasu naturalnego.

Jak zaznacza, kwas jest ten sam od ponad 70 lat. - Zakwas to żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, które co 4-5 godzin trzeba odświeżać mąką.

Tradycyjny zakwas pana Muni jest bardzo zdrowy, bo posiada bakterie chroniące nasz organizm przed grzybami i innymi chorobotwórczymi bakteriami. W jego piekarni jest bazą wszystkich chlebów, różni się tylko dodatkami, np. jest chleb z pokrzywą, z kurkumą, czy słonecznikiem. Chleby na zakwasie mają swoisty, lekko kwaśny smak. Są pieczywem pożywnym,  wystarczą zaledwie dwie kromki, aby poczuć sytość. - Ciekawostką jest, że taki chleb żytni może leżeć przez tydzień w chlebaku i nie spleśnieje. Przed pleśniami chroni go kwas. To jest zdrowe pieczywo.

Zwycięski chleb jest produkowany we wtorki, ale właściciel zakładu już zapowiada, że będzie można go kupić codziennie. W swoim składzie ma mąkę żytnią 720, drożdże, sól, wodę, kwas naturalny i oczywiście czarnuszkę, która okazuje się prawdziwą bombą witaminową. Ta roślina jest znana ludzkości od czasów starożytnych. Ma właściwości lecznicze, była używana jako środek medyczny na różne dolegliwości, ma też zastosowanie w kosmetologii.

Zawiera substancje, które wzmacniają naszą odporność i oleje eteryczne, które sprawiają, że nasiona mają charakterystyczny, intensywny zapach. Jej smak jest tak wyjątkowy, że nie można go pomylić z niczym innym. Można go lubić lub nie.

Czarnuszka ma wiele właściwości prozdrowotnych
Beata Munia

Czarnuszka zawiera dużo składników mineralnych, które wspomagają nasz organizm (np. kwasy Omega-3, Omega-6, czy Omega-9, kwas foliowy, białka, witaminy z grupy A i E, B1, B3, a także wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen, magnez, sód, potas oraz cynk).

Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, antywirusowe i antyrakowe. Poprawia trawienie, wspiera układ krążenia, zmniejsza reakcje alergiczne, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, działa antydepresyjnie.

Chleb na zakwasie z czarnuszką najlepiej łączyć z serkami, warzywami i wędlinami.

Ulubiony chleb krośnian jest dostępny w Delikatesach Centrum, w większości sklepów grupy Passa, w sklepach sieci Zielony Koszyk oraz w Delikatesach Frac na terenie Krosna i okolic, Rzeszowa i Sanoka.

ZOBACZ W ARCHIWUM PORTALU