XVII Portius Festiwal, jak co roku, będzie celebracją dziedzictwa Krosna, jako centrum handlu węgrzynem w przeszłości, kultywacją przyjaźni pomiędzy narodami Polski i Węgier, ale również okazją do uczczenia 444. rocznicy wstąpienia na tron polski Księcia Siedmiogrodu Stefana Batorego. Ten wybitny Węgier, wódz i władca zasłynął nie tylko podbojami czy reformą państwa. To on sprowadził wina węgierskie do Polski. Z tegoż powodu przewodnim motywem festiwalu będzie hasło „Batory węgrzynem płynie".
Oprócz zabawy i konsumpcji wina na Rynku miasta, jak co roku odbędą się uroczyste, płatne degustacje wina z udziałem winiarzy i zespołu muzycznego. Podczas trwającej około dwie godziny imprezy goście będą mieli okazję skosztować minimum 6 gatunków wina.
Organizatorzy zaplanowali też Portiusowe Podwieczorki - trwające dwie godziny degustacje jedzenia i alkoholu, połączone z pokazem kulinarnym i gawędą. W czasie każdego z tych wydarzeń do degustacji będzie 6 alkoholi, 5 dań przekąskowych lub 8 serów i jedno danie do syta. Spotkania prowadzi dwójka przyjaciół i ekspertów: Zbyszek Kmieć, emerytowany kulinarny włóczęga, ekspert od lokalnych smaków i produktów Europy Środkowej i Wschodniej oraz Gieno Mientkiewicz, o którego przychylność modlą się polscy serowarzy, twórca pojęcia serów zagrodowych, świetny kucharz i charyzmatyczny popularyzator smakoszostwa.
Piwnica Portius to naturalny partner, przyjaciel i stały bywalec festiwalu wina w Krośnie. Richard Hörcsik będzie prezentował swoje najnowsze ciekawostki, jak choćby Sauvignon Blanc, szczep niedopuszczony do apelacji tokajskiej. Nie zabraknie również wielkiego Aszu, a być może również Palinki na zakończenie degustacji. Powtarzalny, równy, wysoki poziom może znużyć po kilku latach. Co zrobić, Trudno...!
Spróbujemy serów węgierskich od legendarnego sera trapistów po sery pasterskie z Gór Bukowych i wybitne sery z Wielkiej Równiny w tym genialne produkty z bawolego mleka. Wypijemy do tego wszystko, co Węgrom się z serem kojarzy, ze świetnymi samorodnymi, nasycimy się bryndzową zupą na jagnięcinie, zapiekankami i sałatkami.
Attila Petreny to już popularny i lubiany w Krośnie winiarz z Egeru. Jest gościem festiwalu po raz kolejny. W odróżnieniu do wielu winiarzy z Egeru wciąż posiada pięknie ułożone dziesięcioletnie wina i chętnie dzieli się nimi ze swoimi gośćmi. To niezwykle cenne doświadczenie. Jeśli dodać do tego umiejętność mówienia po polsku, to mamy przepis na sukces.
To opowieść o sztuce biesiadowania i roli jedzenia w węgierskich pijatykach. Spróbujemy przekąsek od pogaczy, przez skwarki z karpia do foie gras i podrobów przyrządzanych w tokajskim winie. Prowadzący opowiedzą też o tym, czym jest bogracz, co to jest guylas a co to pörkolt.
„Fort Silvan47ˮ, „Nachbilˮ i „Carastelec Wineryˮ to węgierskie posiadłości winiarskie z Rumunii. Uprawiają winogrona na wzgórzach pięknego Siedmiogrodu, historycznej, węgierskiej krainy nieopodal zamku stanowiącego gniazdo rodowe Batorych. Z okazji 444. rocznicy koronacji Batorego winiarze z rodzinnych stron króla podzielą się z nami tym, co mają najlepszego do zaproponowania.
Palinka i śledzie ? Dlaczego nie ? Ale jaka palinka i jakie śledzie? Do którego alkoholu pasuje wędzony pstrąg? Czy Węgrzy wypiliby do galarety z nóżek mangalicy? Nie wyjdziemy stąd ani głodni, ani trzeźwi, za to dużo mądrzejsi i bogatsi o niesamowite doświadczenia.
Szedmák Borház to niewielka rodzinna posiadłość z miejscowości Tarcal u podnóża gór tokajskich. Kultywują tradycyjne metody winifikacji i robią to naprawdę dobrze. Od wytrawnych furmintów i Samorodnych po słodkie wina z późnego zbioru i Aszu- wszystko klasa. Sam winiarz - Sandor świetnie mówi po Polsku, a jego piwnica jest szczególnie otwarta na gości z polski.
Bilety na uroczyste degustacje win do nabycia pod numerem telefonu 693 760 121 lub na portiusfestiwal.evenea.pl.