Wino

XVII Portius Festiwal na Rynku

  • star_border
    Zabawa, koncerty, degustacje węgierskiego wina. W tym roku przewodnim motywem festiwalu będzie hasło „Batory węgrzynem płynie".
  • schedule
    23 sierpnia 2019 (piątek) - 25 sierpnia 2019 (niedziela)
  • location_on
    Rynek (Krosno)
  • note
    Rynek - wstęp wolny, uroczyste degustacje - biletowane

XVII Portius Festiwal, jak co roku, będzie celebracją dziedzictwa Krosna, jako centrum handlu węgrzynem w przeszłości, kultywacją przyjaźni pomiędzy narodami Polski i Węgier, ale również okazją do uczczenia 444. rocznicy wstąpienia na tron polski Księcia Siedmiogrodu Stefana Batorego. Ten wybitny Węgier, wódz i władca zasłynął nie tylko podbojami czy reformą państwa. To on sprowadził wina węgierskie do Polski. Z tegoż powodu przewodnim motywem festiwalu będzie hasło „Batory węgrzynem płynie".

Oprócz zabawy i konsumpcji wina na Rynku miasta, jak co roku odbędą się uroczyste, płatne degustacje wina z udziałem winiarzy i zespołu muzycznego. Podczas trwającej około dwie godziny imprezy goście będą mieli okazję skosztować minimum 6 gatunków wina.

Organizatorzy zaplanowali też Portiusowe Podwieczorki - trwające dwie godziny degustacje jedzenia i alkoholu, połączone z pokazem kulinarnym i gawędą. W czasie każdego z tych wydarzeń do degustacji będzie 6 alkoholi, 5 dań przekąskowych lub 8 serów i jedno danie do syta. Spotkania prowadzi dwójka przyjaciół i ekspertów: Zbyszek Kmieć, emerytowany kulinarny włóczęga, ekspert od lokalnych smaków i produktów Europy Środkowej i Wschodniej oraz Gieno Mientkiewicz, o którego przychylność modlą się polscy serowarzy, twórca pojęcia serów zagrodowych, świetny kucharz i charyzmatyczny popularyzator smakoszostwa.

Portius Festiwal
Damian Krzanowski

23 sierpnia 2019 (piątek) 

  • 16:00-24:00 Pawilony winiarskie na Rynku
  • 17:30 Wernisaż wystawy plakatów festiwalowych Krzysztowa Duckiego, historycznych pocztówek węgierskich oraz węgierskich książek - Antykwariat Hetta Zbigniew Oprządek (ul. Portiusa 4)
  • 18:00 Uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Portius Pincé”, Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4) - bilety tutaj

Piwnica Portius to naturalny partner, przyjaciel i stały bywalec festiwalu wina w Krośnie. Richard Hörcsik będzie prezentował swoje najnowsze ciekawostki, jak choćby Sauvignon Blanc, szczep niedopuszczony do apelacji tokajskiej. Nie zabraknie również wielkiego Aszu, a być może również Palinki na zakończenie degustacji. Powtarzalny, równy, wysoki poziom może znużyć po kilku latach. Co zrobić, Trudno...!

  • 19:00 Uroczyste otwarcie „Karpackich Klimatów” i „Portius Festiwalu”, Rynek
  • 19:00 Portiusowy Podwieczorek nr 1. „Sery i Wina z Węgier”, Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4, patio) - bilety tutaj

Spróbujemy serów węgierskich od legendarnego sera trapistów po sery pasterskie z Gór Bukowych i wybitne sery z Wielkiej Równiny w tym genialne produkty z bawolego mleka. Wypijemy do tego wszystko, co Węgrom się z serem kojarzy, ze świetnymi samorodnymi, nasycimy się bryndzową zupą na jagnięcinie, zapiekankami i sałatkami.

  • 21:00 Uroczysta degustacje win z Egeru ”Attila Petreny”, Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4) - bilety tutaj

Attila Petreny to już popularny i lubiany w Krośnie winiarz z Egeru. Jest gościem festiwalu po raz kolejny. W odróżnieniu do wielu winiarzy z Egeru wciąż posiada pięknie ułożone dziesięcioletnie wina i chętnie dzieli się nimi ze swoimi gośćmi. To niezwykle cenne doświadczenie. Jeśli dodać do tego umiejętność mówienia po polsku, to mamy przepis na sukces.

Portius Festiwal
Damian Krzanowski

24 sierpnia 2019 (sobota)

  • 12:00-24:00 Pawilony winiarskie na Rynku
  • 16:00 Portiusowy Podwieczorek nr 2 „Przekąski w kuchni węgierskiej", Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4, patio) - bilety tutaj

To opowieść o sztuce biesiadowania i roli jedzenia w węgierskich pijatykach. Spróbujemy przekąsek od pogaczy, przez skwarki z karpia do foie gras i podrobów przyrządzanych w tokajskim winie. Prowadzący opowiedzą też o tym, czym jest bogracz, co to jest guylas a co to pörkolt.

  • 17:00 Uroczysta degustacja win z węgierskiego Siedmiogrodu w Rumunii „Fort
    Silvan 47”, „Nachbil”, „Carastelec Winery”, Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4)  - bilety tutaj

„Fort Silvan47ˮ, „Nachbilˮ i „Carastelec Wineryˮ to węgierskie posiadłości winiarskie z Rumunii. Uprawiają winogrona na wzgórzach pięknego Siedmiogrodu, historycznej, węgierskiej krainy nieopodal zamku stanowiącego gniazdo rodowe Batorych. Z okazji 444. rocznicy koronacji Batorego winiarze z rodzinnych stron króla podzielą się z nami tym, co mają najlepszego do zaproponowania.

  • 20:00 Portiusowy Podwieczorek nr 3 „Węgierskie destylaty i polska sztuka zakąski", Biuro Wystaw Artystycznych (ul. Portiusa 4, patio) - bilety tutaj

Palinka i śledzie ? Dlaczego nie ? Ale jaka palinka i jakie śledzie? Do którego alkoholu pasuje wędzony pstrąg? Czy Węgrzy wypiliby do galarety z nóżek mangalicy? Nie wyjdziemy stąd ani głodni, ani trzeźwi, za to dużo mądrzejsi i bogatsi o niesamowite doświadczenia.

  • 21:00 Uroczysta degustacja win tokajskich z piwnicy „Szedmak", Centrum Dziedzictwa Szkła (ul. Blich 2, sala na parterze) - bilety tutaj 

Szedmák Borház to niewielka rodzinna posiadłość z miejscowości Tarcal u podnóża gór tokajskich. Kultywują tradycyjne metody winifikacji i robią to naprawdę dobrze. Od wytrawnych furmintów i Samorodnych po słodkie wina z późnego zbioru i Aszu- wszystko klasa. Sam winiarz - Sandor świetnie mówi po Polsku, a jego piwnica jest szczególnie otwarta na gości z polski.

  •  22:00 Koncert Aleksandry Nowak i Daniela Peszko, Rynek (okolice pawilonów winiarskich)
Mapa festiwalu
mat. organizatorów

25 sierpnia 2019 (niedziela)

  • 12:00-22:00 Pawilony winiarskie na Rynku.
  • 10:00 Start biegu ulicznego „O skarb Portiusa” - szczegóły tutaj 


Bilety na uroczyste degustacje win do nabycia pod numerem telefonu 693 760 121 lub na portiusfestiwal.evenea.pl.

WIĘCEJ INFORMACJI
KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0) forward