Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej rozpoczyna tegoroczny cykl warsztatów rzemieślniczych Start-up. To zarówno kontynuacja, jak i rozszerzenie cyklu warsztatów, który odbył się w Etnocentrum w ubiegłym roku.
Tym razem poprzeczka zostanie podniesiona wyżej: czas warsztatów wydłużono, a ich poziom trudności zwiększono. Są też nowe tematy. Zaplanowano: Warsztaty pszczelarskie, kamieniarskie, zduńskie i plecionkarskie. Szczegóły tutaj.
Tak, jak podczas pierwszej edycji, każde z warsztatów poprowadzi dwóch specjalistów danej dziedziny. Pierwszym prowadzącym będzie osoba z młodego pokolenia, a drugim przedstawiciel pokolenia starszego. Obie osoby będą autorytetami w swoich dziedzinach, ale przez różnicę wieku, a tym samym różny bagaż doświadczeń, zaprezentują odmienne podejście do tematu warsztatów. Ich zadaniem będzie nie tylko przekazanie wiedzy i umiejętności uczestnikom spotkań, lecz również - zgodnie z powiedzeniem, że człowiek uczy się całe życie - uczenie się wzajemnie od siebie.
Pszczelarstwo to niezwykłe rzemiosło. Przez lata stało się częścią naszej kultury i tradycji. Najstarszą formą pszczelarstwa w Polsce było bartnictwo, czyli wykorzystywanie rojów pszczół osiadłych w dziuplach drzew. Dziś pszczelarze zasiedlają rojami ule, które ustawia się w pasiekach. Bartnicy i pszczelarze czerpali swą wiedzę z wielowiekowych tradycji oraz własnych doświadczeń i obserwacji. Pszczelarstwem zajmowały się całe rody, a umiejętności zawodowe przechodziły z pokolenia na pokolenie. Wierzono, że miód i wosk pszczeli mają właściwości nadprzyrodzone. Uważano też, że żądło jest najlepszym lekarstwem na wszelkie choroby i dolegliwości.
Podczas warsztatów prowadzonych w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej uczestnicy zaznajomią się m.in. z takimi zagadnieniami jak historia pszczelarstwa na ziemi podkarpackiej, charakterystyka i rozwój rodziny pszczelej, przygotowanie ramek pszczelich, zatapianie węzy, wycinanie plastrów, wytapianie wosku pszczelego, odlewanie i ugniatanie świec z wosku pszczelego, wirowanie miodu, pozyskiwanie pierzgi i propolisu, charakterystyka i właściwości produktów pszczelich, zapoznanie z podstawowym sprzętem pszczelarskim.
Warsztaty są bezpłatne. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, obowiązują wcześniejsze zapisy. Szczegóły oraz formularze do zapisów znajdują się tutaj.