VIII Ogólnopolski Spływ Szlakiem Rzeki Wisłok to kolejna edycja największej imprezy kajakowej w „Dolinie Wisłoka”. Na uczestników czeka 43-kilometrowa trasa, podczas której będą mogli sprawdzić swoje siły w kajaku, poznać podkarpacki klimat oraz poznać atrakcje turystyczne i osobliwości przyrody znajdujące się wzdłuż trasy spływu.
Organizatorzy przewidują także element rywalizacji poprzez przeprowadzenie wyścigu na dystansie 4 km oraz część integracyjną w postaci biesiady kajakowej wraz z degustacją swojskich wyrobów i losowaniem upominków. Wszyscy uczestnicy otrzymają pamiątkowe medale, a najlepsza drużyna jednoosobowy kajak z wyposażeniem.
Impreza potrwa trzy dni, a swoim zasięgiem obejmuje miasta, miejscowości i gminy położone nad Wisłokiem, począwszy od Krosna poprzez Odrzykoń, Wojkówkę, Wojaszówkę, Twierdzę, Frysztak, Kobyle, Pułanki, Jazową, Wiśniową, Markuszową i Strzyżów.
godz. 16:00 - przyjmowanie uczestników – weryfikacja (była Szkoła w Kobylu),
godz. 8.00-9.00 - ciąg dalszy weryfikacji (była Szkoła w Kobylu),
godz. 09.30 – zbiórka na parkingu GOSiR Frysztak (ul. Sportowa 30),
godz. 9:15 - wyjazd autokaru z pod budynku GOSIR-u na miejsce startu,
godz. 10.00 - uroczyste otwarcie spływu w Krośnie (tereny zielone przy moście na ul. Okrzei)
godz. 11.00 - start do I etapu: Krosno - Frysztak 32 km,
Po przepłynięciu 21 km niespodzianka w Wojkówce - degustacja potraw regionalnych, w trakcie spływu wyścig kajakowy na dł. ok 4 km.
od godz. od 15:00 - ognisko na przystani „Doliny Wisłoka”, degustacja frysztackich wyrobów „Stara Wędzarnia,”
godz. 15.15 – 16.00 - rozdanie gorącego posiłku (była szkoła w Kobylu)
godz. 17.00 – wycieczka autokarowa do Schronu Kolejowego Stępina – Cieszyna (główna kwatera dowodzenia południe) oraz do Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie.
godz. 18. 00 - zamknięcie mety pierwszego etapu
godz. 9.30 – 10.30 – start do II etapu na trasie Frysztak – Markuszowa 11 km
godz. 14.00 – oficjalne zakończenie spływu, rozdanie nagród
Zapisy od 12 marca 2019 r. na www.tolhajgdk.pl i www.gosir.frysztak.pl.