Ferie

"Spędź ferie w Etno" - warsztaty weekendowe w Etnocentrum

  • W programie m.in. warsztaty rękodzielnicze i kulinarne.
  • 25 stycznia 2025 (sobota) - 23 lutego 2025 (niedziela)
  • Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej (Krosno, ul. Kolejowa 29 a)
  • Ceny w zależności od zajęć.

Na czas ferii zimowych w całej Polsce Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej przygotowało ofertę skierowaną do osób, które chciałby poznać kulturę ludową i tradycyjną w nowoczesnej odsłonie.

Zaprasza do zwiedzania swoich ekspozycji oraz do wzięcia udziału w warsztatach rękodzielniczych i kulinarnych, które odbędą się w weekendy ferii w styczniu i lutym.

Zwiedzanie z przewodnikiem

Przewodnik opowie o regionie, przybliży dawne tradycje i zwyczaje ze wsi położonych niegdyś nieopodal Krosna. Nieodłącznym elementem zwiedzania w Etnocentrum jest korzystanie z multimediów - wśród nich etnokaraoke, wirtualna przymierzalnia strojów ludowych, projekcje multimedialne: podworzec, pasternik, sala legend.

  • Terminy: 26 stycznia, 1 lutego, 2 lutego, 15 lutego*
  • Godziny rozpoczęcia: 10:30, 12:30, 14:30, 16:30.
  • Czas trwania: 1,5 h (w tym 1 godzina z przewodnikiem + 30 minut w piwnicy multimedialnej)
  • Koszt: bilet normalny - 22 zł/osoba, bilet ulgowy - 18 zł/osoba

* W weekendy, które nie zostały wymienione, Etnocentrum zachęca do skorzystania ze zwiedzania z audio przewodnikiem.

Etnocentrum

Warsztaty rękodzielnicze

Podczas zajęć, pod okiem doświadczonego rękodzielnika, można będzie wykonać własną pamiątkę z Etnocentrum. Uczestnicy będą korzystać z naturalnych materiałów i tradycyjnych technik.

  • 25 stycznia, godz. 15:00- 17:00 - Warsztaty szycia maskotek

Podczas warsztatów rodzinnych dzieci narysują swoje wymarzone maskotki, a następnie wykonają je z pomocą rodziców. Na warsztatach będzie można się nauczyć podstawowych technik szycia ręcznego i zdobienia przytulanek.

Zajęcia przeznaczone dla rodzin z dziećmi. 
Prowadząca: Anna Maria Zygmunt 

  • 1 lutego, godz. 15:00- 17:00 - Warsztaty tworzenia makiety: Zimowy kącik 

Podczas warsztatów rodzice wraz z dziećmi przygotują prototyp przytulnego kącika, w którym może się znaleźć kominek typu koza z imitacją ognia, bujany fotel, ława czy półka z książkami. Przygotowanie makiety i składających się na nią elementów będzie wymagało od uczestników kreatywności i precyzji. W zamian za to przygotowana makietka będzie ozdobą w domu.

Zajęcia przeznaczone dla rodzin z dziećmi. 
Prowadząca: Katarzyna Bartuś

  • 8 lutego, godz. 15:00- 17:00 - Warsztaty tworzenia ornamentów inspirowanych grami komputerowymi

Zajęcia w sali warsztatowej rozpoczną się od wyjaśnienia najmłodszym uczestnikom czym jest (i czym może być) ornament, jakie są jego cechy i do czego jest stosowany. W kolejnej części uczestnicy wraz z prowadzącym wykonają własne projekty ornamentów, których wzornictwo zaczerpnięte będzie z popularnych gier komputerowych. Organizatorzy zachęcają do zabrania na zajęcia figurek z własnych kolekcji klocków lub gier, które posłużą do tworzenia wzorów. 

Zajęcia przeznaczone dla rodzin z dziećmi. 
Prowadzący: Adam Grudzień

  • 15 lutego, godz. 15:00- 17:00 - Warsztaty tworzenia zabawki ludowej - karuzela z papieru

Warsztaty dla rodzin z dziećmi, podczas których uczestnicy wykonają prostą, a zarazem bardzo efektowną zabawkę do powieszenia np. w pokoju dziecięcym. Karuzela nabierze kolorów zgodnie z inwencją twórczą wykonawców. Prowadząca przeprowadzi uczestników przez proces wycinania, składania, malowania, a tym wszystkim udowodni, że zabawki ludowe są piękne i estetyczne. 

Zajęcia przeznaczone dla rodzin z dziećmi. 
Prowadząca: Monika Smyła 

Koszt: 15 zł/ osoba (w cenie biletów znajdują się materiały niezbędne do przeprowadzenia warsztatów)

Etnocentrum

Warsztaty kulinarne

Zajęcia odbywają się w Izbie z Piecem, gdzie z pomocą szefowej kuchni Ewy Szymko lub Ewy Ziemby uczestnicy przygotują tradycyjne potrawy, w skład których wejdą zarówno danie śniadaniowe, obiadowe, jak i deser. Po wspólnym gotowaniu i wymianie przepisów nastąpi najbardziej wyczekiwany czas warsztatów - degustacja przygotowanych potraw. Menu na każdy Etnoranek znajduje się poniżej:

  • 26 stycznia: zacierka na mleku, proziaki, ser biały z masłem, jajecznica na mleku, racuchy, dżem, miód
  • 2 lutego: kluski od noża z mlekiem, ziemniaki z patelni, chałka, chleb w jaju, dżem, miód
  • 9 lutego: chleb wiejski z ziarnami , masło, barszcz czerwony z uszkami z kaszanką, babka ziemniaczana z sosem czosnkowym, oponki
  • 16 lutego: żur kiszony z grzybami, placki ziemniaczane po iwelsku, smalcówki, dżem, miód
  • 23 lutego: rosół z gwoździa, kapusta z pichotą (fasolą), amoniaczki, chleb domowy, kiełbasa z pieca, warzywa kiszone.

Godziny rozpoczęcia: 10:30
Czas trwania: ok. 2 h
Koszt: bilet normalny - 45 zł/osoba, bilet ulgowy - 30 zł/osoba (w cenie biletów znajdują się produkty niezbędne do przyrządzenia potraw)

Bilety na warsztaty i zwiedzanie są do nabycia w kasie lub online

Etnocentrum
WIĘCEJ INFORMACJI