Kuchnia

Kuchnia łemkowska - spotkanie z Grażyną Betlej-Furman w KBP

  • Spotkanie z pasjonatką kulinariów i historii Łemkowszczyzny.
  • 12 maja 2025 (poniedziałek), godz. 17:00
  • Krośnieńska Biblioteka Publiczna (Krosno, ul. Wojska Polskiego 41)
  • Wstęp wolny

Krośnieńska Biblioteka Publiczna i Krośnieński Uniwersytet Trzeciego Wieku zapraszają na spotkanie z Grażyną Betlej-Furman, autorką książki „Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!”. Spotkanie odbędzie się 12 maja (poniedziałek) o godz. 17.00 w Czytelni Głównej KBP (ul. Wojska Polskiego 41).

"Grażyna Betlej-Furman to nie tylko autorka, ale również pasjonatka kulinariów i historii Łemkowszczyzny. W swojej książce dzieli się wspomnieniami z dzieciństwa, przywołując rytuały obrzędowe i codzienne życie mieszkańców wsi. Każdy przepis to zaproszenie do kulinarnej podróży w czasie.” [ksiegarnia.pwn.pl]

KBP

"Zbiór kilkudziesięciu przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów kuchni łemkowskiej. Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka, stanowiąca równocześnie skarbiec tradycji i obrzędów, zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego" - pisze o książce wydawca – Wydawnictwo Libra.pl.

"Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki… to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby – z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu" - ocenia z kolei Paweł Bravo, felietonista kulinarny „Tygodnika Powszechnego”.

Po spotkaniu będzie można nabyć kolekcjonerskie egzemplarze książki.

WIĘCEJ INFORMACJI
opublikowano 25.04.2025 10:41
przeczytano 182 razy
źródło informacji: KBP
inne wydarzenia
REKLAMA