Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej zaprasza do udziału w warsztatach w plenerze. W niedzielę (21 sierpnia) gościć będzie na Rynku, gdzie od czwartku do niedzieli (18-21 sierpnia) odbywać się będą Karpackie Klimaty - szczegóły tutaj.
Warsztaty kulinarne z Fioną cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród gości Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej. W czasie Karpackich Klimatów Etnoranek zagości w pokazowej formule na krośnieńskim Rynku, a zgromadzona publiczność zobaczy, jak przygotować tradycyjne lokalne potrawy: zupę serwatkową, czyli danie konkursowe, które zdobyło nagrodę główną w konkursie "Starych potraw smak i urok", oraz kapustę z pichotą. Odbędą się również warsztaty pieczenia ciastek.
Etnocentrum zaprasza na warsztaty rękodzielnicze, podczas których rękodzielniczki – Kasia i Madzia zapoznają uczestników z tajnikami haftu, w łatwiejszej formie – na tekturkach oraz nieco trudniejszej – haftowanie makatki.
Będzie można też spróbować swoich sił w projektowaniu etnokostiumów, tworzeniu biżuterii makaronowej i malowaniu wielkich instrumentów.