Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej zaprasza do skorzystania z oferty zwiedzania, warsztatów rękodzielniczych oraz warsztatów kulinarnych, które odbędą się w okresie okołoświątecznym i noworocznym.
Za pomocą krośnieńskich legend przewodnik opowie o regionie, a opowieścią przybliży dawne tradycje i zwyczaje z podkrośnieńskich wsi. Nieodłącznym elementem zwiedzania w Etnocentrum jest korzystanie z multimediów, m.in. Etnokaraoke, wirtualna przymierzalnia strojów ludowych, projekcje multimedialne: podworzec, pasternik, sala legend.
Podczas zajęć przygotujecie zimowe ozdoby - bałwanek, śnieżynki (27 grudnia), kalendarz na 2025 rok lub pudełko na postanowienia noworoczne (28 grudnia) i sylwestrowe dekoracje tj. girlandę, ozdoby na słomki do napojów (29 grudnia).
W trakcie zajęć z Katarzyną Bartuś przekonacie się, że wszystkie wymienione dekoracje (i nie tylko!) można wykonać z kolorowych papierów, tekturek, włóczek itp, a więc z prostych materiałów, które każdy może mieć pod ręką.
Podczas zajęć uczestnicy nauczą się wykonywać coś na słono i na słodko. Na słono: pierogi (2 stycznia, godz. 11:00), uszka z grzybami (3 stycznia, godz. 11:00), kluski śląskie (4 stycznia, godz. 11:00), a na słodko: oponki (2 stycznia, godz. 13:00), amoniaczki (3 stycznia, 13:00), rogaliki krucho drożdżowe (4 stycznia, 13:00).
Niezawodna opiekunka kuchni Ewa zachęci Państwa do wypieków i degustacji przygotowanych smakołyków.
Bilety do nabycia w kasie lub online.