@rynienka
Zachowanie dyrektora pozostawiam bez komentarza - koń jaki jest każdy widzi. Jako absolwent mogę zaświadczyć, że nigdy nie doświadczyłem żadnych, ani słyszałem o jakichkolwiek represjach, a od profesorów zawsze można było liczyć na pomoc. Myślę, że większość z negatywnych odpowiedzi w tym artykule ma charakter humorystyczny (pewnie ze względu na popularność podanego niżej filmiku) i sugerowanie się nimi podczas oceny szkoły, bądź cenzurowanie owego jest nie na miejscu. Kopernika nie omijać szerokim łukiem - chyba, że ktoś ma wyjątkową trudność w przyswajaniu wiedzy lub jest mało ambitny. Ktoś taki na pewno będzie narzekał na nauczycieli:>
Co do egoistycznych profesorów - nigdy nie nazwałbym egoistą takiego świetnego pedagoga, który prowadził mnie przez liceum. Poświęcał godziny każdego tygodnia, by dzielić się swoją wiedzą z uczniami. Nigdy jej nikomu nie odmówił, a wielu zawdzięcza mu świetne studia, a nawet kariery.
Nie słyszałem również, żeby ktoś przypłacił zdrowiem fizycznym lub psychicznym za dobre wyniki - a moi znajomi studiują na najlepszych kierunkach w Polsce. Podsumowując - jeżeli ktoś chce się dostać na dobre studia (a po to idzie się do liceów) w naszym regionie nie ma lepszego wyboru. Jest to spowodowanie kilkoma wybitnymi jednostkami w kadrze nauczycielskiej, oraz poziomem uczniów, którzy co roku zasilają jej szeregi. Polecam każdemu - poznałem wielu wartościowych i ciekawych ludzi, przeżyłem z nimi dużo przygód (sportowych też) i cieszę się, że właśnie w Koperniku mogłem spędzić najlepszy okres w moim życiu.Wspomniany filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=cO15D9IfP0E