DYSKUSJE - ZGŁOŚ WPIS NA FORUM
Problematyka różna » Krośnieński miód

Miód ekologiczny – jakie normy spełnia

Pasieka ekologiczna – 4 konieczne wymogi

Nietrudno się domyślić, że największy wpływ na właściwości miodu ma jakość pasieki, w której się go pozyskuje. By móc określić swój produkt jako miód ekologiczny i umieścić na etykiecie znak rolnictwa ekologicznego, właściciel pasieki musi uzyskać odpowiedni certyfikat ekologiczny. Takie dokumenty wydaje corocznie jednostka certyfikująca po przeprowadzeniu kontroli danego producenta. Czego więc oczekuje się od pasieki ekologicznej? Do głównych wymogów należą:

Odpowiednia lokalizacja

Stężenie szkodliwych substancji zanieczyszczających powietrze, glebę i wodę na terenie, gdzie zlokalizowana jest pasieka, nie może przekraczać dopuszczalnych wartości.

Pasieka ekologiczna musi sąsiadować bądź z gospodarstwem ekologicznym posiadającym odpowiedni certyfikat, bądź z dziką roślinnością (w promieniu 3 km – to maksymalny zasięg pszczół). Na tych terenach nie można stosować żadnych oprysków chemicznych, co również należy udowodnić, przedstawiając odpowiednie zaświadczenia. Co oczywiste, pasieka musi znajdować się w odpowiedniej odległości od wysypisk i spalarni śmieci, a także ruchliwych dróg i autostrad.

Okres próbny

Pasieką ekologiczną nigdy nie zostaje się od ręki. By produkować miody ekologiczne, konieczny jest okres przejściowy trwający co najmniej rok. Zanim wyprodukowany zostanie pierwszy miód ekologiczny, muszą minąć 3 lata. Co dzieje się w tym okresie? Należy wymienić wszystkie plastry i kluczowe elementy ula na nowe, które będą wolne od wszystkich skażeń, przede wszystkim tych spowodowanych dotychczasowym stosowaniem leków pszczelich.

Produkcja na najwyższym poziomie

Wosk, którego używa się w plastrach, podobnie jak same plastry musi być bardzo czysty i wolny od środków roztoczobójczych. W okresie pozyskiwania miodu zabronione jest stosowanie dodatków syntetycznych, środków wspomagających i konserwujących miód. Dokarmianie pszczół nie jest wskazane – jeśli jednak to konieczne, jedynym dozwolonym pokarmem są produkty ekologiczne. W pasiece ekologicznej nie wolno też stosować żadnych antybiotyków – ani w ramach profilaktyki, ani w celu zwalczania szkodników. Dopuszczalne są tylko specyfiki ziołowe oraz te na bazie kwasów organicznych (mrówkowy, szczawiowy) i olejków (np. tymolowy czy mentolowy).

Budowa uli

Miody ekologiczne muszą być produkowane w ulach o odpowiednich parametrach. Do ich budowy należy wykorzystać jedynie materiały naturalne, jak drewno lub słoma, bez użycia farb i klejów, które mogłyby zawierać szkodliwe substancje.

duzomiodu.pl/wszystko-o-miodzie/miod-ekologiczny-j(...)

Minimum 1 słowo.
Uwaga:
Zgłoszenie trafi do moderatora, który podejmie ostateczną decyzję o usunięciu wpisu lub jego pozostawieniu.
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA