DYSKUSJE - ZGŁOŚ WPIS NA FORUM
Krosno nie złożyło wniosku o poszerzenie granic miasta. Zrobi to za rok

Frekwencja wyniosła 32% (41% w Targowiskach, 21% w Łężanach). Z 1298 łącznie oddanych głosów, 1180 osób (91%) sprzeciwiło się przyłączeniu części swoich sołectw do Krosna.

W Targowiskach w konsultacjach wzięło udział 912 mieszkańców (41,2% uprawnionych go głosowania), z czego 856 osób (93,9%) opowiedziało się przeciw włączeniu terenów do Krosna, a 21 osób (2,3%) za włączeniem. Z kolei w Łężanach głosowało 386 osób (20,8% uprawionych do głosowania). Przeciw włączeniu terenów do Krosna opowiedziało się 324 osoby (83,9%)

Jestem mieszkańcem jednej z tych gmin. 

Mam dwoje dzieci, jedno akiś w szkole w Łężanach, drugie w Targowiskach.

Jakiś czas temu dzieci w szkole dostały ankiety, powiedziano im co mają zaznczyć. Podpisały sie imiennie. Później te były ankiety trafiły do gminy. 

Nie wiem jak były liczone i czy były liczone. Ale w taki własnie sposób zrobiono frekwencję. 

Teraz pytanie - może ktoś jest bardziej biegły w prawie- czy dzieci w wieku kilku - kilkunastu lat mogą głosować w konsultacjach społecznych?

Czy wymuszanie ich podpisu bez zgody rodziców i przekazywnie jako głosy jest legalne?

Panie Klara?

Panie Prezydencie Przytocki- mam nadzieję, że ten wpis do Pana dotrze i że ankiety sa dostępne i można je oddać weryfikacji

Oprócz informacji z jednej ze szkół, tego co widziałem i co mówiły dzieci nie mam jak zdobyć innych dowodów- więc zostaje tylko podejrzenie

Minimum 1 słowo.
Uwaga:
Zgłoszenie trafi do moderatora, który podejmie ostateczną decyzję o usunięciu wpisu lub jego pozostawieniu.
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA