Co do przyczyny pożaru to nie masz racji
obserwatorlogistyczny.pl/2023/08/14/pojazdy-elektr(...)/
Co do baterii - to mamy już komercyjne baterie solno-jonowe więc bez minerałów ziem rzadkich - takie auta juz jeżdzą np. Sehol E10X Na-ion. Przy zakupie laptopa czy komórki minerały ziem rzadkich nikomu nie przeszkadzają ;)
mam starszego elektryka Renault Kangoo przejechane 253tys km i status SOH mam na poziomie 84% - teraz silniki o pojemności kartona mleka wytrzymują ledwo 100tys km i remont jest niemożliwy tylko wymiana. Auto tylko raz ładowałem na komercyjnej ładowarce, ładuje je na bieżąco z paneli PV więc jak można być bardziej ekologicznym ?
Według danych koncernu naftowego BP, wyprodukowanie i dostarczenie 1 litra benzyny wymaga zużycia aż 7 kilowatogodzin energii. Tymczasem spalenie tego litra benzyny dostarcza maksymalnie około 9,5 kilowatogodziny energii.
Moje auto zuzywa średnio 16kwh/100km, energia pochłonięta przez wydobycie, rafinację i transport 1 litra benzyny pozwala na przejechanie samochodem elektrycznym około 47 kilometrów.
Oczywiście nikogo nie namawiam ale podaję fakty, im mniej elektryków tym dłużej będą profity w postaci darmowego parkowania czy buspasów :)