- Wiedzą, że już przegrali, tylko myślą, że mimo przegranej nie dadzą się oderwać od koryta - tak złożony przez posłów PiS projekt ustawy dotyczący spółek skarbu państwa komentował we wtorek przewodniczący Platformy Obywatelskiej Donald Tusk. Projekt zakłada m.in., że władze pięciu państwowych spółek, w tym Orlenu, nie będą mogły zostać zmienione przez pięć lat. Chyba że zgodę wyrazi specjalna rada...
Donald Tusk: Usłyszałem kwik wokół koryta- Można by to nazwać programem "koryto na wieki" - skomentował we wtorek na spotkaniu z mieszkańcami Ostrowa Wielkopolskiego przewodniczący PO Donald Tusk.
- Niezależnie od wyniku wyborów, niezależnie od tego, kto będzie tworzył polski rząd, kto będzie odpowiadał za polskie sprawy, oni chcą sobie zagwarantować na długie, długie lata synekury, pozycje, wysokie pensje, nieruchomości, to wszystko, z czego zasłynęła ta ferajna, która tak obsiadła spółki Skarbu Państwa - dodał...
Według byłego premiera "ktoś nawet powiedział, że to jest 'rada ochrony koryta', taki ROK"
- Uważam, że ten ROK, symboliczny, jaki oni sobie wymyślili, i ten rok 2023, on wyjdzie im bokiem. Jeśli naprawdę ktokolwiek z nich myśli, że po przegranych wyborach oni dalej będą mogli doić tak bezkarnie jak w tej chwili te spółki Skarbu Państwa, wyrzucać fachowców, zatrudniać swoich na każde możliwe stanowisko, to naprawdę się mylą - mówił Donald Tusk.
- Jak oni wjechali do Sejmu z tym projektem, to ja słyszałem, to jest oczywiście metafora, taki kwik, to znaczy kwik wokół tego koryta. I to jest prawdziwy sondaż - podkreślił.
Przewodniczący Platformy Obywatelskiej stwierdził, że działacze powiązani z obecną władzą "chcą nagromadzić tyle pieniędzy, ile się da, wyciągnąć je z kieszeni podatnika" i "wiedzą, że już przegrali, tylko myślą, że mimo przegranej nie dadzą się oderwać od koryta". - I tu robią zasadniczy błąd - podsumował.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29068623,(...)
No to teraz da_waj, huzia na te "wilcze kły, niemickie...
Zbliżają się wybory, Antek wypuszczony z puszki po piwie już z mgły powraca
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29068723,(...)
Ale co tam, TVPiS wszystko "ciemnemu ludowi" wytłumaczy i powie co ma myśleć
"Pracownik telewizji państwowej nagrał wywiad wbrew prośbie, a następnie telewizja zmanipulowała historię. Później Dorota stała się celem kampanii oszczerstw. Zdecydowanie potępiamy nękanie naszej koleżanki"
Jak określono w zaleceniu dotyczącym bezpieczeństwa dziennikarzy, wszelkie groźby pod adresem dziennikarzy muszą być badane i stanowczo potępiane- napisał z kolei w poniedziałek unijny komisarz ds. sprawiedliwości Didier Reynders.
"Wysyłam moje pełne wsparcie dla Doroty Bawołe, za jej pracę dziennikarską" - dodał...
"Nic nie usprawiedliwia znieważania i nękania dziennikarzy. Kampania nienawiści przeciw Dorocie Bawołek jest niedopuszczalne i musi się skończyć" - stwierdziła unijna polityczka. "Ma Pani moje wsparcie" - napisała Vera Jourova.