DYSKUSJE - ZGŁOŚ WPIS NA FORUM
Spotkanie ws. obwodnicy Miejsca Piastowego. Krosno chce do S19

Z zamieszczonego planu sytuacyjnego nic nie wiem ponieważ nie da się powiększyć. Jedno jest pewne, Krosno nie ma obwodnicy, ale jak ją zrobić? Kłaniają się lata siedemdziesiąte XX w. Wtedy chciano wyprowadzić ruch tranzytowy z Krosna budując 4-pasmową jezdnie z Warzyc /od istniejącego kawałka takiej drogi z Jasła/ pomiędzy Jaszczwią Potokiem a Jedliczem, Lotniskiem a Szczepańcową do Miejsca Piastowego do drogi 19.

W latach dziewięćdziesiątych ten pas drogowy zaczęto zabudowywać. Próbowałem interweniować u byłego posła Stanisława Piotrowicza, u posła Piotra Babinetza, prezydenta Piotra Przytockiego -zbywano mnie obietnicami, traktując jak człowieka niespełna rozumu. W tej chwili trzeba by wyburzyć dziesiątki a może setki domów, nie mówiąc o planach jasielskich ze Skołyszyna.

Dla prezydenta Przytockiego była ważniejsza zamiana lotniska na ogródek Jordanowski dla dorosłych niż rozbudowa miasta i stworzenie lotniska pasażerskiego przynajmniej w komunikacji krajowej.

Od piętnastu lat mówi się o budowie ronda u zbiegu ulic Piłsudskiego, Krkowskiej, łukasiewicza, Lewakowskiego. Tak się złożyło, że dzisiaj rozmawiałem przypadkowo na ten temat z mieszkańcami. Zgodnie stwierdzili, że takie rondo jest bezwzględnie potrzebne. O żadnej ankiecie nie słyszeli. Właśnie dzisiaj przechodziłem przez krzyżówkę Lewakowskiego, Milczarskiego i płakać się chce. Jest miejsce na rondo, przez środek niewykorzystanego terenu, piesi zrobili ścieżkę a drogowcy na centymetry poszerzyli rozjazd układając przy krawężniku kostke. Ciekawy jestem kto jest właścicielem firmy produkującej kostke i kto ją układa. Wygląda mi to na zmowę, bo kostka nie zdaje egzaminu w chodnikach. Duże miasta dawno to zrozumiały i z niej zrezygnowały. To widać gołym okiem, nie zapominając o tych co mają odciski na śródstopiu bo UE zabroniła stosować jednego ze składników na najbardziej skuteczny lek.

Skoro mowa o komunikacji to nie zapominajmy o łącznicy kolejowej z Krosna Turaszówki prosto przez Ustrobną do Wojaszówki i Rzeszowa bez tuneli, a nie z Jedlicza Męcinki przez Szebnie z tunelami.

Minimum 1 słowo.
Uwaga:
Zgłoszenie trafi do moderatora, który podejmie ostateczną decyzję o usunięciu wpisu lub jego pozostawieniu.
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA