DYSKUSJE - ZGŁOŚ WPIS NA FORUM
Problemy osób LGBTQ+ w Krośnie. Ta grupa mówi o nich otwarcie

Czyli jakie są te problemy osób LGBTQ+ w Krośnie? Tak konkretnie, jakie, bo w tym artykule nie wymieniono żadnego. Ktoś odpowie cytatem z wypowiedzi jednej z tych osób:

"U mnie to jest ciągłe życie w strachu"

Tymczasem dalej czytamy relacje z imprezy organizowanej przez "tęczowe" środowiska:

"Na szczęście w trakcie imprezy nie doszło do niemiłych incydentów"

Coś tutaj się wyklucza. Gdzie ta rzekoma nietolerancja, dyskryminacja? Otóż nigdzie. To tworzenie sztucznych problemów, żeby takie kolektywy mogły z nimi bohatersko walczyć. W strachu żyje na co dzień mnóstwo ludzi, w strachu o swoją dalszą przyszłość ze względu na problemy ekonomiczne, rodzinne, zmartwienia nie omijają nikogo - rzeczywistość bywa okrutna.

Jestem osobą niepełnosprawną fizycznie w stopniu znacznym i mam prawdziwe problemy. Głupia wizyta u dentysty wiąże się z wielogodzinną gehenną, potrzebny jest transport karetką do szpitala, na taki transport trzeba załatwić zlecenie, zupełnie niepotrzebną papierologię. Przemieszczanie się wewnątrz szpitala, tragedia, jakieś noszenie na noszach po schodach, z wind nie można skorzystać, przystosowanych do potrzeb osób takich jak ja wewnątrznie ma. Gabinet też niedostosowany, co generuje problem nie tylko dla mnie, dla lekarza też. Wizyty u innych specjalistów? Można o tym zapomnieć, albo borykać się z niepotrzebną, uciążliwą hospitalizacją, co znowu generuje problem nie tylko dla mnie, aler ównież dla lekarzy. Przecież opieka lekarska to jedna z moich podstawowych potrzeb. Transport z mieszkania nawet do karetki, kolejny problem, jestem tzw. "więźniem 4 piętra". Może jakaś pomoc dla moich przemęczonych rodziców? A może jednak... nie! Zatrudnienie znalazłem we... Wrocławiu (!), to praca zdalna, miałbym żyć z groszowej renty? Co robi Krosno żeby aktywizować, pomagać jeżeli chodzi o zatrudnienie takim osobom jak ja? Ile jest podobnych mi niepełnosprawnych, żyjących gdzieś na marginesie, z mnóstwem realnych kłopotów? To są dopiero problemy i życie w prawdziwym, nie wyimaginowanym strachu. Ktoś to nagłaśnia? Odpowiedź brzmi nie. Przynajmniej nie tutaj. W zamian mamy inne, ważniejsze priorytety, czyli "Problemy osób LGBTQ+ w Krośnie". Na koniec znowu zapytam, jakie konkretnie są te problemy?

Podsumowując, brawa dla portaluKrosno24 za płynięcie z nurtem głównego ścieku i politpoprawnością. Zajmujecie się naprawdę "istotnymi" problemami ludzi, tak trzymać!

Minimum 1 słowo.
Uwaga:
Zgłoszenie trafi do moderatora, który podejmie ostateczną decyzję o usunięciu wpisu lub jego pozostawieniu.
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA