@Wed
Z całym szacunkiem, ale nijak nie potrafię dostrzec związku pomiędzy losem PWSZ, a losem Krosna, notabene jest on od dawna przesądzony - nie czarujmy się tutaj zawsze będzie ''Polska C'', z brakiem perspektyw i dużym zasobem taniej siły roboczej i nawet wylanie hektolitrów łez tego nie zmieni. Zdaję sobie sprawę że ta szkółka dla wielu ludzi jest jedyną szansą zdobycia wyższego wykształcenia, pytanie tylko czy studiowanie dla studiowania ma jakikolwiek sens? Oczywiście kazdy ma swój rozum, ale wydaje mi się, że lepiej gdy młody człowiek może sie szybko usamodzielnić i zacząć zarabiać własne pieniądze (niech bedzie to nawet przysłowiowy zmywak w UK) niż miałby odsunąć to w czasie na 3 lata. Studiowanie to pogłębianie nabytej wiedzy i zazwyczaj pokrywa się z zainteresowaniami (a przynajmniej powinno). Studiowanie zaś tylko dla studiowania to prosta droga do nikąd. Lepiej nauczyć się jakiegoś sensownego fachu.
@ciekawykrosnianin
Miło min że Ty i Twoi znajomi macie tak udane życie zawodowe, nawet trochę Wam zazdroszczę i zastanawia mnie która krośnieńska firma płaci 5,3 K brutto/mies. Osobiście znałem kilka osób które w różnych okresach ukończyły tą szkółkę (kierunki od humanistycznych po techniczne) - niestety oni nie mieli tyle szczęścia i pracują za duuużo mniej (jeśli zostali tutaj) lub wyjechali na wspomniany zmywak do UK.