DYSKUSJE - ZGŁOŚ WPIS NA FORUM
Kontrole pieców. Uważaj na to, co spalasz, bo zapłacisz grzywnę

Jest jedno bardzo proste rozwiązanie, obniżyć cenę gazu aby była konkurencyjna do innego opału typu węgiel. Żadne programy rządowe nic nie dadzą. Wymieniałem w tym roku piec węglowy na gazowy. Chciałem skorzystać z jakiejś formy dofinansowania, z programów pseudo ekologicznych typu "czyste powietrze" ale niestety muszę stwierdzić, że to wszystko ta jakieś nieporozumienie. Biurokracja, papierologia, strata czasu na chodzenie od urzędu do urzędu i noszenie ton makuatury do wypełnienia no i wiele niejasności, niepewności czy da się to pozytywnie załatwić. A wystarczyło by żeby po takiej operacji jak ja zrobiłem zgłosić się do swojej gminy z fakturą od montera za usługę wymiany pieca na "eko" i złożyć prosty wniosek o zwrot przynajmniej połowy kosztów inwestycji. Przychodzi urzędnik z gminy na kontrolę, stwierdza że to co we wniosku zgadza sie ze stanem faktycznym i załatwione. Tylko co by wtedy robiła ta cała armia urzedników od niczego.

A co do kontroli i karania to w miescie to będzie skuteczne bo jest straż miejska. Poza miastem palone jest wszystko co możliwe. Sam tego doświadczyłe w ostatnich dniach, kiedy to sąsiad postanowił spalić odpady z mebli w piecu. Zapach i wygląd dymu nie pozostawiał wątpliwości co jest palone. Telefony do gminy, bez reakcji. Policja, ktoś podjedzie, a sąsiad jak palił tak pali. No można pisać emile do ochrony środowiska do Jasła lub Rzeszowa. Taka walka z wiatrakami.

Minimum 1 słowo.
Uwaga:
Zgłoszenie trafi do moderatora, który podejmie ostateczną decyzję o usunięciu wpisu lub jego pozostawieniu.
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA