1) Tłumy (?) na sali "Sokoła" to efekt imprezy zamknietej, partyjnej - inf. dla tych, co tu wypisują piramidalne głupoty. Za zaproszeniami, dla "miernych, ale wiernych".
2) Że mało protestujących "kodziarzy" - kwestia czasu, możliwości odwagi, która w Polsce staniała jak jeden grosz. Podziwiam i gratuluję.
3) Dla myślących - a w tle przywołują mądre słowa Tokarczuk, które wybrzmiały po nagrodzie - nieśmiertelny wiersz, który warto przeczytać , jesli ktoś nie zna - ze zrozumieniem - przed niedzielą, by się nie obudzić w Polsce jedynie z TVP i bez FB za lat parę:
Dwie ojczyzny(wiersz klasyka)Antoni Słonimski
W twojej ojczyźnie karki się zginaPrzed każdą władzą,Dla zwyciężonych - wzgarda i ślina,Gdy ich na rzeź prowadzą.
W twojej ojczyźnie, gdyś hołdy składał -Przed obce trony.W ojczyźnie mojej, jeśli kto padał,To krwią zbroczony
W twojej ojczyźnie do obcych w wierzeBóg się nie zniża.Moja ojczyzna świat cały bierzeW ramiona krzyża.
W twojej ojczyźnie sławnych portrety -Tom w etażerce.W mojej ojczyźnie słowa poetyOprawne w serce.
Chociaż ci sprzyja ten wieczór mglistyI noc bezgwiezdna,Jakże mnie wygnasz z ziemi ojczystej,Jeśli jej nie znasz?