DYSKUSJE - ZGŁOŚ WPIS NA FORUM
Miasto "wygasiło" Kartę 3+. Wielodzietni nie są już priorytetem?

Pani Ilono nie rozumiem skąd to "święte oburzenie" myśli pani, że jedynie rodzinom 3+ żyje się teraz gorzej? Otrzymujecie przecież 500+ co miesiąc!!! Koszta ogrzewania, oświetlenia, mieszkania itd rozbijają się na więcej osób. Koszta przyrządzania posiłku są też znacznie mniejsze niż u osób samotnie gospodarujących. Osoby z niższym uposażeniem i tak biorą pieniążki z opieki społecznej jeśli na osobę jest za małe kryterium dochodowe a co ważne do tego kryterium nie dolicza się 500+!!! Jest też pomoc w postaci żywności dla osób korzystających z MOPR. Duża rodzina i tak wiele zaoszczędza w odróżnieniu od osób samotnych. Poza tym piszecie, że karta dużej rodziny daje uprawnienia do 24 roku życia... tyle tylko, że większość osób w tym wieku już zarabia na siebie a część z nich ma już własne rodziny. Ja np nie pamitam kiedy ostatnio byłem w kinie czy też na jakiejś imprezie kulturalnej. Posiadam najniższą rentę ZUS. Takiej renty nie otrzymuje się "z urzędu" jak socjalną. Jestem schorowany, muszę przyjmować leki, samodzielnie opłacać swoje rachunki (trochę pomaga MOPS bo moja renta po potrąceniu komorniczym wynosi 562,50 PLN przy czym na leki miesięcznie wydaję pomiędzy 200 a 300 PLN) rodzina płaci za prąd - ale wyżywienie kupuję sam - (muszę też stosować dietę cukrzycowo - trzustkową która nie jest najtańsza), utrzymanie telefou (praktycznie nie wychodzę z domu a wszystko staram się załatwiać przez telefon i internet bo mam kłopoty z poruszaniem się), jakiś marny dostęp do internetu część ogrzewania, część za leki w dodatku potrącenie komornicze nie wlicza się do kryterium tak jak 500+ więc mogę ubiegać się jedynie o dietę i zasiłek celowy specjalny. Ostatnio zabrakło mi na podstawowe leki ponieważ miałem zapalenie płuc i musiałem wykupić antybiotyki oczekuję więc na decyzję MOPR co do dofinansowania reszty leków bo skończyły mi się paski do testowania cukru we krwi i leki na cukrzycę tudzież na inne moje schoryenia. Powiadomiłem oczywiście MOPR ale zostałem poinformowany przez pracownika socjalnego Pana Adama Ł., że mają dużo czasu na podpisanie decyzji natomiast ja nie wiem jaki mam poziom cukru ani jakie leki zastosować ani co zjeść ani skąd wziąć leki bo nie znam swojego wskaźnika. Wiem, że zaraz ruszy fala hejtu typu "weź się do pracy" dodam, że mam opiekunkę społeczną, która pomaga mi w codziennym życiu ale jeśli ktoś chce to mam zdrowe ręce i mogę pracować dla kogoś przez internet. Jeśli taka osoba jest zainteresowana podaję swój mail: krosdel@wp.pl Znam środowisko windows, corela, worda, photoshopa i wiele innych programów. Umiem robić składy graficzne książek, gazet, ulotek, wizytówek, plakatów i przygotowanie do druku. bo skoro mam tylko 62,50 PLN więcej od dziecka na utrzymanie to chętnie podejmę się takiego zarobkowania. Mogę też pisać recenzje, streszczenia itp. Podejmę się też wyszukiwania bądź sprawdzania wiarygodności firm lub osób prowadzących działalność gospodarczą. Chętnych zapraszam do kontaktu.

Minimum 1 słowo.
Uwaga:
Zgłoszenie trafi do moderatora, który podejmie ostateczną decyzję o usunięciu wpisu lub jego pozostawieniu.
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA