Koniecznie już teraz, drodzy restauratorzy, drogie restauratorki, idźcie w stronę całkowitego odejścia od plastiku (swoja drogą biodegradowalny plastik to chwyt marketingowy, to żadna zmiana na korzyść), bo za kilka lat świat i tak bedzie przestawial sie na taki model zarządzania gdzie w tej branży, ale i innych, plastiku nie będzie.
Generalnie świat potrzebuje zmiany energetycznej, ale i tej dotyczacej konsumpcji - mniej potraw z dalekich krajów, egzotycznych owoców, warzyw, ryb itd, postawienia na lokalne produkty. Współcześnie to m.in. kawior i sushi są tymi nieekologicznymi wyborami, podobnie jak zbyt częste podróżowanie samolotami czy kupowanie kolejnego samochodu, telewizora czy laptopa. Planetę zżera nasza konsumpcja.
Dlatego wiele zależy od tych, którzy jakie decyzje prowadzący biznes w branży restauratorskiej będą podejmować decyzje. To właśnie oni mogą przestawić wajchę we właściwym kierunku.
Dobrych wyborów ekonomicznych i ekologicznych, pozdrawiam, Grzegorz Bożek